Gå till innehåll

Matråd

{"X":0.23,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.

Hitta på sidan

Kallelse till matråd

När? Torsdag den 6 november klockan 14.00.
Var? Personalrestaurangen, Stagneliusskolan

Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.

Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Sara Lööf, tf. kökschef

Minnesanteckningar från matråd den 6 november 2024

Alla hälsas välkomna till matrådet. Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.

Planering av matsedel
Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer - bra mat i skolan. Arbetsledare på Stagnelius, Sara, Jenny Nyström och Lars Kagg träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter.

Tre rätters alternativ
I april 2024 införde vi tre rätter att välja mellan i restaurangen. Vi upplever att införandet fungerat bra och att vi nu hittat en modell som vi är nöjda med. Viktigt att alla läser på menyn och följer instruktionen, går till den bar där önskad rätt serveras. För att underlätta i passagerna uppmanar vi att följa uppsatta skyltar för att undvika onödiga ”krockar”.

Passerkort
Under hösten kommer vi att installera passersystem på dörren in i restaurangen. Innebär att du som elev måste ha ditt id-kort tillgängligt för att komma in i restaurangen.

Matsvinn
Varje termin vägs en veckas avfall på våra skolor. Vägningen görs för att vi ska kunna ha koll på svinn och vilka mängder mat som kastas. På Stagnelius har resultatet varit högre än på Jenny och Kagg. Vi behöver hjälpas åt för att minska andelen mat som slängs. Ta inte mer mat än ni orkar äta upp, gå flera gånger i stället.
Vi får ett önskemål om att vi ska servera dessert på skolan. Vi kommer överens om att vi kör en utmaning vid nästa vägning på våren, vi utmanar elever på Stagg att minska avfallet till nivåerna på Jenny och Kagg. Lyckas ni, kommer vi att servera dessert efterföljande fredag.

Vegetariskt alternativ
Flera klasser har synpunkter på vegetarisk mat, vill att andelen helvegetariska dagar minskar i omfattning. Idag har vi ca 7 dagar som är helvegetariska per termin. Vi behöver öka andelen växtbaserade ingredienser både utifrån ett hälsoperspektiv som för miljö och ekonomi. Det är ekonomiskt omöjligt att med dagens priser kunna servera fri tillgång till kött. Vårt uppdrag är dessutom att servera en kost som är hälsomässigt bra för hälsan över tid. Hela samhället kommer tvingas att lägga om kosten för att råvaror ska räcka till oss alla.

Synpunkter från elever
Synpunkter finns också med från klass Sa23E1 som inte hade möjlighet att närvara.
Flera klasser påpekar att det är långa köer in till restaurangen, dagar som omnämns är måndagar, tisdagar och fredagar. På tisdagar är det klockan 11:15 till 11:50 som upplevs värst.
Det händer ganska ofta att det saknas sittplatser

Det upplevs mycket positivt att det finns tre rätter att välja mellan. Uppkommer också önskemål om att vegetariskt ska vara samma som huvudrätten. Att vi valt olika beror på att vi vill öka valfriheten. Vi kommer att servera rätten på den vegetariska sidan vid annat tillfälle.

Ketchup, varför osötad? Anledningen är att minska på socker, har endast osötad ketchup upphandlat.

Fisk serveras för ofta, uppmaning om att välja alternativrätten eller det vegetariska alternativet i stället.

Remouladsås är gott, gärna serveras mer ofta

Uppkommer diskussion om placeringen i diskinlämningen för avlämning av diskgods. Frågan uppkommer ibland, har betydelse hur inlämningen varit på tidigare grundskola. Svårt att få alla nöjda.

Nötköttbullar kontra kycklingköttbullar. Flera vill att vi serverar nötköttbullar mer ofta. Anledningen till att vi varierar är prisskillnaden. Det blir för kostsamt att servera nötköttbullar. Det är dessutom stor brist på svenskt nötkött och för tillfället även kyckling.

Fruktbitar önskas i salladsbuffén ibland

Efterrätt efterfrågas, vi kan utmana skolan, minska matsvinnet vid nästa mätning så erbjuder vi efterrätt nästkommande fredag. Se under rubrik matsvinn

Synpunkter kring trång ut och in i lokalen

Stolarna är inte sköna att sitta på

Salt och peppar önskas på borden. Vi vill ha kontroll på kryddorna.
Önskar salladskrydda i serveringen, vi beställer hem detta.

Köttfärsen till taco är för lös, vi är tvungna att blanda ut färsen, omöjligt utifrån ekonomiska perspektiv att servera den mängden ren köttfärs

Pålägg önskas till bröd, kan erbjudas till soppa vid tillfälle

Saft till maten, vi erbjuder mjölk, stilla vatten och kolsyrat vatten. Erbjuds enligt rekommendation

Då det är soppa kan brödet vara slut, vi ska bättra oss. Tanken är att allt ska finnas under hela serveringen

Gärna servera mer grönsaker rena, ej sammanblandat

Potatis ibland hård på ytan. Vi har också märkt detta och har dialog med vår leverantör

Kerstin, Sara och Jimmy tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.
Kerstin Berg