Matråd
Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.
Hitta på sidan
Kallelse till matråd
När? Torsdag den 24 oktober klockan 14.00.
Var? Personalrestaurangen, Stagneliusskolan
Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.
Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Thomas Landin, kökschef
Minnesanteckningar från matråd den 24 oktober 2024
Alla hälsas välkomna till matrådet. Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.
Planering av matsedel
Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i
skolan. Kökschefen på Stagnelius, Jenny Nyström och Lars Kaggskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter.
Kö in till serveringslinjerna
I april infördes ytterligare ett alternativ i serveringen. Matlagning och dimensionering fungerar ofta bra men vi har ett problem vid ingången in till restaurangen. I nuläget är det svårt att få flera köer att fungera, alla ställer sig i samma kö. Det sker ingen delning beroende på vilken rätt som önskas äta.
Det är en förändring på gång, vi kommer att så snart som möjligt styra om linjerna, helst vecka 45 beroende på när de nya skyltarna kommer på plats. Förändringen innebär att dagens rätt kommer först i båda linjerna och att alternativrätten hamnar längst bort till vänster i bar 3. Bar 4 serveras vegetariskt alternativ och specialkost. För att ytterligare underlätta kommer dörren till vänster användas endast för bar 3, alternativrätten. Dörren längst till höger ska användas för utgång. Information om förändringen kommer att skickas ut samt anslås på TV monitorer. Vi kommer också att lägga extra resurser vid ingången första veckan för att informera. Vi visar bilder på tänkt förändring.
Matsvinn
Vi diskuterar matsvinn. På Stagneliusskolan är tendensen större att elever tar mer mat än vad som ska ätas upp. Vid varje mätning ligger skolan i topp med organiskt avfall som kastas. Mat som kan ätas. Vi diskuterar kring senaste två årens mätningar. Mätningen nu vecka 39 var genomsnittet 47,2g mat per gäst som slängdes. En mycket hög siffra och helt oacceptabel. Jenny Nyström 32,2g, Lars Kagg 32,5g
Vad kan vi göra?
Hur ska vi få våra gäster att värna om miljö och våra gemensamma matpengar?
I våras skickades bildspel med film ut, information till samtliga klasser via mentorer. Bildspel om matsvinn utifrån Agenda 2030. I materialet fanns diskussionsfrågor till klassen att diskutera om miljö, matsvinn och vad vi som personer kan påverka.
Hur många har sett bildspelet? Det var ingen av representanterna som hade hört eller sett bildspelet kring matsvinn vid förfrågan.
Tankegångar som kommer upp under diskussion kring matsvinn
Förslag om att ställa ut två avfallspåsar vid diskinlämningen, en där avfall slängs som gästen inte upplever gott och en avfallspåse för gäst som inte orkar äta upp.
Förslag, markera barnummer på den webbaserade matsedeln för att ytterligare förenkla att välja rätt kö. Lättare att planera.
Synpunkter från elever
Panerad fisk serveras för ofta
Lasagne efterfrågas, inte bara vegetarisk
Mindre blandfärs i våra rätter, används endast i de biffar vi gör själva
Vill inte att alternativen Chicken Nuggets och hamburgare erbjuds samma dag
Färsk gurka i salladsbaren
Färsk, ren paprika i salladsbaren
Vill att det vegetariska alternativet ska spegla dagens rätt. Anledningen till att vi har tre olika alternativ är att öka valmöjligheten. Samma rätt kan serveras vegetariskt en annan dag. Allt för att kunna erbjuda flera alternativ och för att få fler att välja det vegetariska alternativet.
Glutenfria mackor i caféet, tillverkas efter behov, fråga personalen i caféet
Förslag om produkter i café. Förslag kan lämnas till personal i café, vi kollar och bedömer möjlighet att köpa och till vilket pris. När vi tar hem produkter kommer ett kolli av produkten vilket innebär att vi måste kunna omsätta det som köps hem.
Efterfrågar energidryck, vi saluför inte energidrycker i våra caféer
Kycklingkyletter efterfrågas
Fetaost, större bitar. Kostnaden blir för hög
Fruktsallad
Stuvade makaroner, falukorv
Caesarsallad
Sallad är gott även under kallare årstider
Vill inte att frö läggs i pastasallad
Öppna upp personalrestaurangen, tidigare haft problem med ordningen i rummet då vi gett tillträde. Vi kan testa igen då behov uppkommer
Fler tacoserveringar, önskar att färsen är tjockare. Vi behöver dryga ut färsen, kan inte servera ren färs i den mängd som önskas av ekonomiska skäl.
Bregott önskas, vi följer rekommendationerna och väljer att använda det mättade fettet i matlagningen.
Förslag om att byta plats på avfallspåsar, organiska sopor kontra blandade sopor
Önskar pankopanerad sötpotatis, dyrt
Önskar ketchup med socker och mer salt, vi köper den ketchup som finns upphandlad. Vi behöver minska socker och salt konsumtionen.
Färre serveringar med soppa önskas
Upplever att vattnet som dryck ibland inte är tillräckligt kylt. Kylmaskinerna hinner inte alltid med vid hög beläggning
Mer bröd önskas
Klass som har problem med att hinna i tid på fredagar, har idrott som slutar 12:40. Inga problem vi håller dörrarna öppna till 13:10. Att äta i restaurangen kan göras fram till 13:45.
Kerstin och Thomas tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.
/Kerstin Berg