Gå till innehåll

Nationell idrottsutbildning (NIU)

{"X":0.15,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Vill du elitsatsa inom fotboll eller innebandy? Det finns flera gymnasieprogram hos oss som du kan kombinera dina studier med en elitidrottssatsning. Du får en möjlighet att gå en gymnasieutbildning utan att behöva ge upp idrotten och samtidigt får du en chans att fördjupa dig ännu mer i ditt stora idrottsintresse.

Hitta på sidan

Vill du satsa seriöst på din specialidrott utan att göra avkall på dina studier är detta rätt plats för dig.

Vi erbjuder NIU i följande idrotter:

Program som du kan kombinera med NIU

Högskoleförberedande program

Yrkesprogram

Ansökan och antagning

Ansökan till NIU görs direkt till de olika idrottsförbunden senast den 1 december. Hur du ansöker skiljer sig åt för de olika idrotterna så läs gärna mer om hur du ansöker under den specifika idrott som du är intresserad av.

Antagning sker genom två ansökningsprocesser; dels en idrottslig och dels en skolmässig. De elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ska väljas ut. Antagning till nationell idrottsutbildning kräver antagning till något av de fem nationella program vi erbjuder; (samhällsprogrammet/beteendeinriktning, naturvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet, handels- och administrationsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet) och en idrottsmässig antagning baserad på en uttagning samt dina idrottsmeriter. När du har fått intyg om att du har blivit antagen inom din idrott måste intyget skickas med din gymnasieansökan.

Observera att antagning till gymnasieprogram görs på vanligt sätt utöver din NIU-ansökan.

Träning

Träningarna på idrottsutbildningarna äger rum under förmiddagstid och sker under ledning av högt utbildade och meriterade instruktörer. Skolornas etablerade nätverk med sjukgymnastik, idrottsmedicin och idrottspsykologi skapar det skräddarsydda upplägget och fantastiska förutsättningar för just dig.