Gå till innehåll

Vilken utbildning passar dig?

{"X":0.185,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Gymnasievalet spelar roll. Ditt gymnasieprogram kan både göra det möjligt för dig att läsa vidare efter gymnasiet och direkt leda till arbete. På det viset har ditt val betydelse för vad du ska göra i framtiden.

Det är viktigt att du väljer något som du är intresserad av och som du tror att du vill fortsätta med de närmaste åren. Bästa vägen till ett bra val är att ta reda på så mycket som möjligt om programmen, skolorna och vad som gäller för antagningen.

Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

Fundera på vad du är intresserad av. Vill du läsa vidare efter gymnasiet eller utbilda dig till ett yrke direkt?

Om du vill läsa vidare efter gymnasiet väljer du ett högskoleförberedande gymnasieprogram. För att hitta ett program som passar dina intressen kan du undersöka vilka olika inriktningar det finns. Vet du redan vad du vill läsa efter gymnasiet är det viktigt att det program du väljer verkligen har alla kurser som krävs för att du ska kunna söka vidare. Det finns både grundläggande och särskild behörighet.

Om du vet att du vill arbeta med något som du kan utbilda dig till på gymnasiet kan du välja ett yrkesprogram. Tänk på att även yrkesprogrammen kan ge behörighet till att läsa vidare. Du kan läsa till ämnen för att få högskolebehörighet. Du kan också välja att vidareutbilda dig på yrkeshögskolan.

Vilken skola ska jag välja?

När du bestämt dig för ett program gäller det att hitta en bra skola. Vissa saker är bra att tänka igenom innan du väljer vilken skola du vill gå i.

Hur långt är du beredd att resa till skolan? Har skolan någon speciell arbetsmetod? Vilka individuella val erbjuder skolan? Det kan också vara bra att ta reda på vilka resurser skolan har för just det program som du tänker söka.