VVS- och fastighetsprogrammet
VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram för dig med intresse av teknik och som har en praktisk förmåga. Du får lära dig i praktik och teori om installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem.
Hitta på sidan
Det här lär du dig på VVS- och fastighetsprogrammet
VVS-montörens arbete består i att installera och underhålla rörsystem och andra komponenter som gör att vi får ett trivsamt och behagligt inomhusklimat och att vi bland annat kan duscha och tvätta oss. Installation och underhåll sker inte bara i bostäder, utan även på sjukhus, i affärshus, kontor, sportanläggningar och industribyggnader. Är du intresserad av jobb inom ventilation, VVS så är denna utbildning rätt för dig. Dessutom är utbildningen en bra grund om du vill läsa vidare till kylmontör.
Inriktningar
Ventilation
Den här inriktningen är lärlingsförlagd från och med årskurs 2.
- Till årskurs två kan du välja den lärlingsförlagda inriktningen ventilation. Den ger dig fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll samt mätning och injustering. Du lär dig även om hur olika ventilationssystem fungerar samt hur du utför felsökning och åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg.
- En ventilationsmontör ser till att det finns frisk och ren luft inomhus, att rum är fria från farliga partiklar och fukt som kan skada människor och byggnader. Jobbet som ventilationsmontör handlar om att se till att nya och gamla byggnader samt stora som små fastigheter och fabrikslokaler har ett bra och fungerande ventilationssystem. Arbetet innebär till största del montering av kanaler, rör, fläktar, aggregat samt underhåll. Ibland kräver det att du i egen verkstad tillverkar olika kanaler och vinklar.
VVS
Den här inriktningen är skolförlagd under hela gymnasietiden med arbetsplatsförlagt lärande (APL).
- I inriktningen VVS får du grundläggande kunskaper om uppbyggnad och funktion av värme-, ventilations-, sanitets- och kylsystem, samt kunskaper i praktisk ellära och injusteringsteknik. Du får även utbildning i att läsa och förstå manualer, ritningar, flödesscheman, skrivna instruktioner samt att göra beräkningar.
- Utbildningen är indelad i praktik, där du får grundläggande kunskaper i installationsteknik, lödning och gassvetsning, samt teori som innehåller bland annat systemkunskap, ritningsläsning och enklare dimensionering. Minst 15 veckor förläggs på VVS-företag som arbetsplatsförlagt lärande( apl). VVS- och fastighetsprogrammet hos oss ger dig en bred individanpassad utbildning.
Det här kan du jobba med i framtiden
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet.
- VVS-montör
- Ventilationsmontör
- Industrimontör
- Isoleringsmontör
- Ventilationstekniker
Certifieringar
I utbildningen certifieras du med:
- Heta Arbeten
- Säker Vatteninstallation
- Safe Construction
- Sax/Skylift-bevis
Branschrekommenderad utbildningssamordnare
Lars Kaggskolans utbildning är godkänd av vvs-branschens yrkesnämnd, vvs-college, som branschrekommenderad utbildningssamordnare sedan läsåret 2010/2011.
Gymnasiearbete
I slutet av programmet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.
Arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb. Du får använda det du lärt dig ute i arbetslivet och träffa nya människor.
Examensmål
Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.
Examensmål för VVS- och fastighetsprogrammet på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.
Efter utbildningen
Efter utbildningen har du två års lärlingsutbildning på ett VVS-företag innan du blir kallad till ett branschprov för att få ut ditt yrkesbevis vid godkänt prov. Du har även möjlighet till vidare studier på yrkeshögskola. Du som önskar har möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola eller universitet hos oss inom ramen för individuellt val. För dig som vill utbilda dig vidare inom ventilationsteknik så är tänkbara jobb till exempel injustering av ventilationssystem, arbetsledare, kalkylator och konstruktör.