Försäljnings- och serviceprogrammet
Är du en utåtriktad och nyfiken person som gillar att möta andra människor? Försäljnings- och serviceprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av försäljning, handel och kommunikation.
Hitta på sidan
Detta lär du dig på försäljnings- och serviceprogrammet
Här utvecklar du din förmåga att möta människor, både som kunder och medarbetare. Du får kunskaper om försäljning, inköp, varuflöden, logistik, marknadsföring, produkter, branscher och affärsutveckling.
På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.
Hos oss kommer du att träna din förmåga att möta människor och utveckla relationen med affärskontakter och medarbetare. Du lär dig att söka, analysera och värdera information och att ta ansvar och handla med omdöme.
Under utbildningen kommer du ofta arbeta i projektform och träna din förmåga till att vara aktiv och företagande. Kunskaperna som du får kommer att förbereda dig för fortsatt lärande i arbetslivet.
Du kan välja fördjupningskurser där du får lära dig om administrativt och organisatoriskt arbete inom företag och offentlig förvaltning, ekonomiuppföljning, kommunikation, kundservice, konferens- och receptionsarbete.
Det här kan du jobba med i framtiden
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrken som du kan söka efter programmet.
- Butikssäljare
- E-handel
- Företagssäljare
- Inköpsassistent
- Kundtjänstmedarbetare
- Lagerarbetare
- Marknadsassistent
Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.
Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö Länk till annan webbplats.
Kombinera med Nationell idrottsutbildning (NIU)
Försäljnings- och serviceprogrammet kan kombineras med nationell idrottsutbildning (NIU).
Gymnasiearbete
I slutet av programmet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper du behöver för att börja jobba med det som du utbildat dig till.
Arbetsplatsförlagt lärande
När du går Försäljnings- och serviceprogrammet hos oss får du 75 dagars utbildning på en arbetsplats inom handel, som kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Förutom erfarenhet och kunskaper inom handel ger det här dig en unik möjlighet till att skapa kontakter inom arbetslivet och en god chans till arbete i framtiden.
Vi utgår i första hand efter dina önskemål när det gäller val av plats så långt det är möjligt. Vi har ett nära samarbete med de flesta större butikerna i vårt närområde inom till exempel kläder, skor, elektronik, sport, matvaror, lågprisbutiker, möbler, heminredning med mera.
Det arbetsplatsförlagda lärandet är förlagt till höstterminen under årskurs 2 och vårterminen under årskurs 3.
Ung företagsamhet (UF)
Alla elever som går vår utbildning driver, under årskurs tre, ett eget företag inom ramen för ”Ung företagsamhet” (UF).
Under tiden för ditt gymnasiearbete och kursen entreprenörskap och företagande driver du själv eller tillsammans med vänner i klassen ett företag. Du väljer affärsidé på egen hand och lär dig om hur företagande går till i praktiken, något som brukar vara mycket uppskattat och lärorikt. Forskning visar att UF-företagare startar fler företag, har färre arbetslöshetsdagar, får högre inkomster och oftare blir chefer.
Under året får du även möjlighet att tävla mot andra UF-företag och vinna priser, delta på mässor och eventuellt få representera skolan på den nationella mässan i Stockholm.
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.
Examensmål
Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.
Studera vidare efter programmet och behörighet
Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Den här utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.