Gå till innehåll

Hotell- och turismprogrammet

{"X":0.165,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Gillar du när det händer mycket omkring dig? Tycker du om att jobba med människor och är intresserad av språk, resa och andra kulturer? Då kan hotell- och turismprogrammet vara något för dig. Det här är programmet för dig som vill arbeta med turism, hotell- och konferensverksamhet inom besöksnäringen.

Hitta på sidan

Det här lär du dig på hotell- och turismprogrammet

Hotell och turism en av världens mest snabbväxande branscher. På Hotell- och turismprogrammet lär du dig om besöksnäringen, det vill säga den bransch som kopplar samman allt som har med turism, hotell, resande och restaurang att göra.

Att jobba i hotell- och turismbranschen innebär många omväxlande arbetsuppgifter - allt från att ta emot gäster, använda olika bokningssystem till att boka, organisera och genomföra olika typer av konferenser och evenemang.

Du får öva din förmåga att möta människor och utveckla en yrkesmässig relation till gäster och kunder. Du tränar dig i att söka, analysera och värdera information samt att ta ansvar och handla med omdöme.

På programmet får du lära dig om service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning, företagande, konferens, evenemang och olika former av logi (boende).

Du lär dig också om planering, organisation, ledning och ekonomi samt om människors behov, kulturer och förväntningar på service.

Hos oss får du kunskaper om hotell, konferens, turism och resor, både nationellt och internationellt. Vi lär dig även om besöksnäringen, både historiskt och om framtida möjligheter, hållbar utveckling inom turism och om vilka lagar och bestämmelser som finns.

Det här kan du jobba med i framtiden

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Exempel på yrken som du kan söka efter programmet:

  • Eventkoordinator
  • Frukostvärd/Frukostvärdinna
  • Guide
  • Hotellreceptionist
  • Hotellchef
  • Konferensvärd/Konferensvärdinna
  • Reseledare

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö Länk till annan webbplats.

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

{"X":0.0525,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Utlandspraktik

Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera och praktisera i Europa. År 2021-2027 är alla Jenny Nyströmskolans program ackrediterade och kan skicka elever utomlands för att göra sin praktik. Hela praktiken finansieras av Erasmus+ och är en språngbräda in i yrkeslivet.

Gymnasiearbete

I slutet av programmet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har förmåga att utföra de vanligast förekommande arbetsuppgifterna som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser. I årskurs 2  är du ute på arbetsplatsförlagt lärande (apl) i sammanlagt åtta veckor, fyra på hösten och fyra på våren, vilket är ett viktigt inslag i utbildningen.

På hotell- och turismprogrammet får du använda de kunskaper du lärt dig i skolan samt träffa nya människor. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb i framtiden. 

Du kan göra din apl på olika arbetsplatser under din studietid, till exempel på arbetsplatser som hotell, konferens-, spa- eller skidanläggningar, aktivitetsledare på en höghöjdsbana, på ett eventföretag eller i en temapark.

Det finns även möjligheter att göra en del av din apl utomlands under en sammanhängande period på 6-8 veckor beroende på vart i världen du hamnar.

{"X":0.28,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Lärlingsutbildning

På hotell och turismprogrammet är det gymnasial lärlingsutbildning under årskurs tre vilket innebär att du läser två dagar i veckan de gymnasiegemensamma ämnena i skolan och veckans övriga tre dagar lär du dig yrket på en arbetsplats tillsammans med yrkesverksamma handledare. Efter tre år kan du nå samma mål som om du läst hela din utbildning i skolan och har du lyckats i dina studier och har uppnått examensmålen så kommer du också att erhålla ett examensbevis. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för hotell- och turismprogrammet på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.