Fordons- och transportprogrammet
Är du intresserad av modern teknik som utvecklas i snabb takt och där det finns varierande och ständigt utvecklande arbetsuppgifter? På fordons- och transportprogrammet kan du lära dig felsöka och reparera bilar eller tyngre fordon såsom lastbilar och mobila maskiner. För dig som inte brinner för att meka men har ett stort fordonsintresse kan billackering eller reparation av bilskador vara ett alternativ.
Hitta på sidan
- Det här lär du dig på fordons- och transportprogrammet
- Inriktningar på fordons- och transportprogrammet och exempel på yrkesutgångar
- Motorbranschcollege
- Körkortsstipendium
- Gymnasiearbete
- Arbetsplatsförlagt lärande
- Lärlingsutbildning
- Programstruktur
- Examensmål
- Studera vidare efter programmet och behörighet
- Programstruktur
Det här lär du dig på fordons- och transportprogrammet
På programmet får du lära dig om olika fordons funktion, konstruktion, olika system och komponenter samt om hur du felsöker, diagnostiserar, reparerar och utför service på olika fordon. Du lär dig hur du transporterar gods på lager och i terminaler. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ och du får även lära dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du övar på att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet.
Du får lära dig att arbeta i en kreativ miljö med stort fokus på problemlösning. Hos oss utgår du från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du lär dig datasystem, tekniken om fordons funktion och konstruktion, reparation och service av fordon samt om transporter. Grafik och formgivning är bra för dig som vill bli fordonslackerare. Mekanik, elektronik och IT är viktiga kunskaper som personbilsmekaniker. På fordons- och transportprogrammet ingår även mycket kommunikation, till exempel med medarbetare och kunder.
På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.
Inriktningar på fordons- och transportprogrammet och exempel på yrkesutgångar
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Under varje inriktning hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet.
Karosseri och lackering
Du lär dig om lackering av fordon, diagnostik och reparation av skador. Inriktningen ger möjlighet att vidare fördjupa dig i yrken som fordonsskadereparatör eller billackerare.
- Fordonsskadereparatör - Du lär dig att laga skador på bilar. Ingen skada är den andra lik så som fordonsskadereparatör får du vara kreativ i hur du fixar skadorna. Det här är inriktningen för dig som är noggrann och som gillar att arbeta med händerna. En fordonsskadereparatör lagar bilarna innan de skickas vidare till lackering.
- Fordonslackerare - Det här är inriktningen för dig som gillar att vara noggrann och som har en känsla för färg. Som fordonslackerare arbetar du till exempel med att lackera om bilar i nya färger eller lackera skador så att de inte längre syns. Du jobbar helt enkelt med att fordonen ska se snygga ut.
Lastbil och mobila maskiner
Du lär dig om felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen ger möjlighet till vidare fördjupning i yrken som till exempel lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, som reservdelsspecialist och liknande.
- Lastbilsmekaniker - Ju större desto roligare, eller hur? Det här är inriktningen är för dig som har ett intresse för datorer, elektronik och IT men även för mekanik. Du lär dig att jobba med företag som är beroende fungerande lastbilar. Som mekaniker är det bra om du är tekniskt intresserad, gillar att snabbt lösa problem och har ett stort tålamod.
- Maskinmekaniker - Du får lära dig att jobba som mekaniker. Du gör felsökningar, reparationer och underhåll på stora och tunga maskiner, till exempel grävmaskiner och traktorer. Du lär dig att jobba med kunder vars verksamhet är beroende av att deras maskiner fungerar. Därför är det bra att ha en känsla för service utöver ditt intresse för mekanik, IT och elektronik.
- Reservdelsspecialist - Du är ofta den som träffar kunden först och du sköter kontakten mellan kunden och verkstaden. Det innebär att du behöver förstå hur mekaniker jobbar men du behöver även ha ett stort intresse för bilar och hur de är uppbyggda så att du kan identifiera vad som saknas och behöver ersättas. Du letar upp reservdelar och tillbehör som kunder efterfrågar och ser till att mekanikerna har de reservdelar som behövs till respektive fordon. Reservdelsspecialister jobbar oftast i verkstäder och yrket passar dig som är bra på att hålla ordning.
Personbil
Du lär dig om felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Inriktningen ger möjlighet att jobba som till exempel personbilsmekaniker eller som reservdelsspecialist inom fordonsreservdelshandeln.
- Personbilsmekaniker - Det här är inriktningen för dig som tycker om teknik. För dig som är uppfinningsrik, kreativ, intresserad av datorer, elektronik och IT och gillar att lösa problem. Du får lära dig att jobba med avancerad elektronik och datahantering. Du får även lära dig att bemöta kunder och erbjuda bra service.
- Reservdelsspecialist - Du är ofta den som träffar kunden först och du sköter kontakten mellan kunden och verkstaden. Det innebär att du behöver förstå hur mekaniker jobbar men du behöver även ha ett stort intresse för bilar och hur de är uppbyggda så att du kan identifiera vad som saknas och behöver ersättas. Du letar upp reservdelar och tillbehör som kunder efterfrågar och ser till att mekanikerna har de reservdelar som behövs till respektive fordon. Reservdelsspecialister jobbar oftast i verkstäder och yrket passar dig som är bra på att hålla ordning.
Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i de olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten "Hitta yrken A–Ö".
Sök bland olika yrken i Skolverkets tjänst: Hitta yrken A–Ö Länk till annan webbplats.
Motorbranschcollege
Vill du veta vad det innebär att gå på ett motorbranschcollege? Läs den digitala broschyren.
Körkortsstipendium
På Lars Kaggskolans finns det möjlighet för elever på Fordon- och transportprogrammet att ansöka om ett körkortstipendium.
Förmåner
- Inskrivningsavgift, utbildningsmaterial och teorilektioner
- 11 körlektioner
- Riskutbildning - del 1
- Riskutbildning - del 2
Villkor
- Slutfört årskurs ett på fordonsprogrammet och erhållit minst betyget E i ettans fordonskurser.
- Uppträda på ett förtjänstfullt sätt.
- Visa social kompetens mot andra elever och skolans personal.
- Ha god närvaro; endast sjukdom och beviljad ledighet accepteras som frånvaro.
- Med flit delta i all undervisning.
- Visa respekt för skolans material och utrustning.
- Arbeta för att uppnå betyget minst E i alla ämnen.
- Genomgått det specifika moment i det centrala innehållet i kursen "Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden" på ett godkänt sätt.
Egna kostnader
- Eleven står för kostnad för handledaretillstånd, körkortstillstånd och kostnader i samband med uppkörning. Då elev uteblir från bokad lektion får eleven stå för skolans kostnader.
Gymnasiearbete
I slutet av programmet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.
Arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
På apl på fordons- och transportprogrammet får du lära dig använda det som du läst om i skolan. Du får använda det du lärt dig ute i arbetslivet och träffa nya människor.
Lärlingsutbildning
Gymnasial lärlingsutbildning erbjuds på några yrkesprogram. På Fordons- och transportprogrammet övergår utbildningen till lärling i årskurs 2 på inriktningarna "lastbilar och mobila maskiner" och "karosseri och lackering". När du går en gymnasial lärlingsutbildning läser du två dagar i veckan de gymnasiegemensamma ämnena i skolan. Veckans övriga tre dagar lär du dig yrket på en arbetsplats tillsammans med yrkesverksamma handledare. Efter tre år kan du nå samma mål som om du läst hela din utbildning i skolan och har du lyckats i dina studier och har uppnått examensmålen så kommer du också att erhålla ett examensbevis. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.
Examensmål
Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.
Examensmål för fordons- och transportprogrammet på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Studera vidare efter programmet och behörighet
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.