Gå till innehåll

Ansök till gymnasiet

{"X":0.285,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Du kan söka till gymnasieutbildning till och med det år du fyller 19 år. Utbildning i gymnasieskolan ska påbörjas senast första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år. Ansökan öppnar 15 januari 2024.

Hitta på sidan

Viktiga datum 2024

Inför ditt gymnasieval finns det några datum som är extra viktiga att komma ihåg.

 • 15 januari - Gymnasievalet öppnar
 • 15 februari - Sista dag för ansökan
 • 5 april - Preliminärbesked
 • 24 april - 15 maj - Möjlighet till omval
 • 1 juli - Antagningsbesked
 • 31 juli - Sista dag för svarsbesked
 • 5 augusti - 13 september - Reservantagning

Så här gör du ditt gymnasieval

Du gör din ansökan via vår digitala tjänst Dexter, adressen är dexter.kalmar.se Länk till annan webbplats.

 1. Logga in i vår digitala tjänst Dexter - Inloggning i Dexter sker med e-legitimation. Antingen BankID eller Freja eID+. I det fall du inte har möjlighet att skaffa en e-legitimation, kontakta din studie- och yrkesvägledare.
 2. Ange dina kontaktuppgifter - Det är viktigt för oss att fortsättningsvis behålla kontakten med er. Skriv därför både telefonnummer och e-postadress i din ansökan eftersom det förenklar kommunikationen och kontakten med dig.
 3. Gör dina val - I lugn och ro kan du som inloggad göra det val som passar dig bäst. Du kan sedan ändra, ta bort och lägga till val.
 4. Bekräfta, skriv ut och signera - När du anser att du är klar med ditt val bekräftar du och skriver ut din valblankett samt skriver under den.
 5. Lämna ansökan till din studie- och yrkesvägledare - När ansökan är underskriven lämnar du den till din studie- och yrkesvägledare.

Så här skaffar du e-legitimation

Logga in enkelt och smidigt i Dexter med e-legitimation och gör din ansökan till gymnasiet.

Så här skaffar du e-legitimation: BankID Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
BankID är Sveriges vanligaste e-legitimation, men kräver ett bankkonto och vårdnadshavarens tillåtelse för dig som är under 16 år. Bankerna bestämmer själva vilka regler som gäller.

Så skaffar du e-legitimation: Freja eID+ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Freja eID+ är en e-legitimation som blir allt vanligare. Du som är 13år eller äldre, har samordningsnummer eller skyddad identitet kan på egen hand skaffa Freja eID+. Ladda ner app, skapa konto och ha tillgång till ditt pass eller annat nationellt ID-kort.

Anmälan till Introduktionsprogram sker i Dexter. Vid anmälan till Introduktionsprogram utformat för enskild elev bifogas en särskild blankett. Kontakta din studie- och yrkesvägledare.

Ansökan till Riksidrottsgymnasium ska göras tidigare. Lämna in en särskild ansökan till det idrottsförbund där din idrottsgren hör hemma.

Kontrollera ansökningstiden eftersom den varierar mellan olika idrottsgrenar. Tidigare ansökningstid kan även gälla till vissa regionala utbildningar med idrott, "Idrottsgymnasium" eller så kallad "NIU" utbildning. Dessa ansökningar görs vanligen i november eller december.

Har du inte tillgång till inloggning kan du använda blankett för ansökan.

Lämna in din ansökan

Är du folkbokförd i någon av kommunerna Borgholm, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro eller Torsås lämnar du din gymnasieansökan till:

Kalmarsunds Gymnasieförbund
Gymnasieantagningen
Box 865
391 28 Kalmar

Sista ansökningsdag är den 15 februari.

Efter preliminärantagningen är det under perioden 24 april till den 15 maj möjligt att lägga till och/eller ändra i ansökan. Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola för ytterligare information.

Gymnasieantagningen

Postadress: Box 865, 391 28 Kalmar. Besöksadress: Stagneliusgatan 14 B, Kalmar.