Restaurang och café
På förbundets gymnasieskolor Jenny Nyströmskolan, Lars Kaggskolan och Stagneliusskolan tillagas maten av enheten restaurang & café. Skolorna har egna tillagningskök och serverar god näringsrik mat mellan klockan 10.45 – 13.00 varje dag. Det finns alltid minst två rätter att välja mellan. Våra matsedlar är näringsberäknade och följer Livsmedelsverkets råd för skolan.
Hitta på sidan
Vi serverar lunch till cirka 3 250 gäster varje dag. Utöver detta serveras frukost till elever som går idrottsinriktade program. Vi strävar efter att 25 procent av livsmedelsinköpen ska vara ekologiska. I enheten restaurang & café ingår även tre cafeterior, Café Jenny, Café Kagg och Café Stagg.
Om lunchmenyerna
Restaurang och café ska servera elever och personal en god, näringsriktig lunch i en trivsam miljö. Detta för att elever ska få goda förutsättningar att nå bra studieresultat och att uppställda mål infrias. Vi ska värna om vår matkultur samtidigt som vi påverkas av omgivningen. Vi ska också främja lusten till måltiden.
Vi använder kostdataprogrammet Mashie för att få måltiderna i lunchmenyerna näringsberäknade och kostnadsberäknade. Menyerna bestäms ungefär 3 veckor innan serveringen. Varje dag serveras ett vegetariskt alternativ.
Minska matsvinnet
Var rädd om maten
Varje dag slänger svenska skolbarn mat för 1.1 miljoner kronor. Ta inte för stor portion från början, ta hellre en gång till istället.
FN:s medlemsländer har ett globalt miljömål där en del är att vi ska minska matsvinnet med 50% fram till år 2030.
Den norske medaljvinnande kocken Christer Rødseth brinner för att minska det enorma matsvinnet. Se hans inspirerande filmer från SVT Play - Matchocken. I Norge slängs till exempel 35 miljoner kg kött per år, 40.000 bananer per dag och 24.000 liter läsk per dag. Sveriges befolkning är nästan dubbelt så stor som Norges och vi slänger cirka 97 kg mat per person och år. I Sverige kastar vi 1,3 miljoner ton matavfall per år.
Matchocken på SVT Play:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Världsnaturfonden WWF har fyra sätt för hur du kan äta för en hållbar planet.
- Öka - Ät mer från växtriket
- Minska - Ät mindre, men bättre kött
- Välj - Svenskt, certifierat eller miljömärkta produkter
- Sluta - Släng ingen ätbar mat
Flexitarian
Allt fler väljer att leva som flexitarianer, hur gör du?
Vad är en flexitarian?
Flexitarianen har en vegetarisk livsstil som bas men äter kött ibland. Ett smart val både för dig som vill äta mer grönt och ett bra val för miljön.
Är du nyfiken på att äta mer vegetariskt? Prova till exempel att byta ut två av veckans mål till vegetariska rätter.
I vår servering finns alltid ett vegetariskt alternativ. Är du osäker på om du tycker om det får du gärna ta lite mat från den vegetariska serveringen och provsmaka.
Specialkost
Elev som är i behov av specialkost ska lämna in blankett till köket. Intyg från behandlande läkare kan eventuellt efterfrågas. Vid frånvaro som sjukdom eller praktikperiod ska specialkosten avbeställas till köket (kontaktuppgifter längre ner på sidan). Vid återkommande frånvaro utan meddelande kommer maten inte att tillagas. Som specialkost räknas allergier och sjukdomar som påverkas av kosten. Vegetariskt alternativ finns alltid och behöver inte meddelas.
Anpassad kost
Elev som är i behov av specialkost på grund av särskilt stöd ska lämna in blankett för detta till köket. Elevhälsoteam eller ansvarig rektor kontaktas för eventuell utredning om grad av behov.
Utflyktspaket
Utflyktspaket ersätter 1 lunch i elevrestaurangen. Beställningen av utflyktspaket måste göras minst 4 vardagar innan för att vi säkert ska ha varorna hemma. Det är viktigt att ni meddelar antal och eventuella specialkoster samt klass vid beställningen. Vi vill också veta namnet på ansvarig lärare samt vilken tid paketet ska avhämtas.
Tre utflyktspaket finns att välja mellan:
- Pastasallad med kyckling, dressing, dricka och frukt (engångsmaterial ingår).
- 2 korv + korvbröd, ketchup, senap, dricka och frukt.
- Baguette med ost och skinka, dricka och frukt.
Kontakt restaurangkök
Vid frånvaro kontakta din skolas kök för avbeställning av specialkost.
Restaurangkök - Jenny Nyströmskolan
Restaurangkök - Lars Kaggskolan
Restaurangkök - Stagneliusskolan
Kostpolicy
Kostpolicyn ska vara ett verktyg för att säkerställa kvaliteten på skollunchen. Restaurang och café inom Kalmarsunds gymnasieförbund ska servera elever en god, näringsriktig lunch i en trivsam miljö. Detta för att eleverna ska få goda förutsättningar att nå bra studieresultat och att uppställda mål infrias. Vi ska värna om vår matkultur samtidigt som vi påverkas av vår omgivning. Vi ska främja lusten till måltiden.
Tallriksmodellen
För att måltiden ska bli väl balanserad näringsmässigt rekommenderar vi tallriksmodellen.
Restaurang och café använder Livsmedelsverkets "Nationella riktlinjer för måltider i skolan" vid planeringen av matsedlar och utformning av matsalsmiljön. En skollunch ska ge 25-30 procent av dagens energibehov.
Tallriksmodellen på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Café
Hos oss kan du köpa enklare lunch, mellanmål, fika, skrivmaterial och lite annat smått och gott. Caféerna på Jenny Nyströmskolan, Lars Kaggskolan och Stagneliusskolan drivs i med så kallad "0 budget" det vill säga att intäkterna ska täcka utgifterna.
Öppettider
Cafe Jenny
Måndag-torsdag: 08.00-15.30
Fredag: 08.00-15.00
Café Kagg
Måndag-torsdag: 08.00-15.15
Fredag: 08.00-15.00
Café Stagg
Måndag-onsdag: 08.00-15.30
Torsdag: 08.00-15.00
Fredag: 08.00-13.30
Vi vill gärna veta vad du tycker
Är det något som saknas i sortimentet eller något du tycker är mindre bra? Maila dina synpunkter till oss.
Café - Jenny
Café - Kagg
Café - Stagg
Fler kontaktuppgifter
Kerstin Berg
Kostchef
Therese Algö
Kostassistent och ekonomiassistent