Matråd
Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.
Minnesanteckningar från matråd den 30 mars 2023
Alla hälsas välkomna till matrådet.
Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.
Planering av matsedel
Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i skolan. Kökschefen på Jenny Nyströmskolan, Stagneliusskolan och Lars Kaggskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter. Vissa livsmedel som inhandlas är ekologiska, mål om att minst 25 % av inköpen ska vara ekologiska.
Vegetariskt
Verksamheten har som ambition att öka andelen serverade vegetariska portioner och att andelen grönt på tallriken ska öka. Det är fritt för alla att välja vegetariskt alternativ eller att äta lite av varje. Om du inte har provat det vegetariska alternativet ännu så gör det.
Vägning av organiskt avfall
Vecka 7, 13 – 17 februari vägde vi matavfallet på Jenny Nyströmsskolan. Resultatet blev 23g matavfall/person och dag vecka 7. Det är ett bra resultat, lägre än tidigare mätningar. Vägning av matavfall görs en vecka per termin för att hålla koll på den volym av matavfall som slängs. Det är samma matsedel vid varje vägningstillfälle för att kunna jämföra över tid. Att slänga mat är både oekonomiskt och miljömässigt förkastligt.
Synpunkter från elever
- Mer kyckling. Det är gott
- Mer varma grönsaker
- Potatis som alternativ varje dag
- Längre tid att se matsedeln på TV-monitorn i Gallerian – Vi diskuterade om endast matsedeln syns under lunchen
- Bra mat med bra variation
- Trevlig personal och bra bemötande
- Bra att vi som behöver får äta tidigare
- Det är lugnt och skönt i nya matsalen
- Frukt på salladsbordet
- Önskar vanlig tallrik när det serveras alternativ mat vi soppdagar
- Jobbigt att ta om när det är mycket kö – Prata med personalen i matsalen så får du hjälp
- Mer hamburgare och tacos
- Klyftpotatis när det serveras pommes
- Kyletter, bearnaisesås och parmesan oftare
- Gärna frukost och efterrätter
- Tydligare uppmärkt på salladsbuffén
- Tänk på när ni tar maten, håll fram tallriken och böj er inte över maten. Så minskar vi risken för att hår och annat faller i maten
Jimmy, Maria och Sarah tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.
Jimmy Liliegren
Jennyrådet
På Jennyrådet framkom lite som berör maten, matsalen och dess miljö.
- Längre öppettider i Nya matsalen – När det börjar minska med matgäster stänger vi här för att kunna börja städa
- Bättre id-kontroll i matsalen, skolans namn på id-kort -Detta är något för skolan att fundera på
- Krokar på borden till jackor – Borden i matsalen är inte konstruerade för krokar.
- Inget mer EPA-dunk, hellre mello - Vi spelar lite olika musikteman på fredagarna och ska vara uppmärksamma på vad vi spelar
- Saknar matsedel i Matsedelsappen – Kalmar kommun sa upp sitt avtal med ”Matsedelsappen”. Vi var en del i detta avtal. Gymnasieförbundet kan inte själva ta kostnaden. Matsedeln finns på Restaurang och cafés hemsida.