Gå till innehåll

Matråd

{"X":0.0725,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.

Hitta på sidan

Kallelse till matråd

När? Onsdagen den 13 mars klockan 14.00.
Var? Nya matsalen, Jenny Nyströmskolan.

Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.

Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Jimmy Liljegren, kökschef

Minnesanteckningar från matråd den 23 november 2023

Alla hälsas välkomna till matrådet.

Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.

Planering av matsedel

Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i skolan. Kökscheferna på Jenny Nyströmskolan, Stagneliusskolan och Lars Kaggskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter. Vissa livsmedel som inhandlas är ekologiska, mål om att minst 25 % av inköpen ska vara ekologiska.

Vegetariskt

Verksamheten har som ambition att öka andelen serverade vegetariska portioner och att andelen grönt på tallriken ska öka. Det är fritt för alla att välja vegetariskt alternativ eller att äta lite av varje. Om du inte har provat det vegetariska alternativet ännu så gör det.

Vägning av organiskt avfall

Vecka 39, vägde vi matavfallet på Jenny Nyströmskolan. Resultatet blev 30g matavfall/person och dag. Det är ett bra resultat.

Vägning av matavfall görs en vecka per termin för att hålla koll på den volym av matavfall som slängs. Det är samma matsedel vid varje vägningstillfälle för att kunna jämföra över tid. Att slänga mat är både oekonomiskt och miljömässigt förkastligt.

Ordningen i matsalen

En gemensam upplevelse är att det har blivit rörigare i matsalen. Man lämnar kvar glas, tallrikar mm på borden. Stolar flyttas runt och glöms att ställas tillbaka. Alla behöver hjälpas åt för att komma ifrån detta.

Synpunkter från elever

Långa köer vissa dagar

Många kommer samtidigt

Maten upplevs vara slut när man äter sent vissa dagar

Varför är Kagg-elever här?

Vi ser matgäster utifrån, friskolor och Universitetet

Mindre mängd frö i brödet

Olivolja och balsamico vid brödet

Mer kyckling. Det är gott

Mer varma grönsaker

Trängsel i köerna

Flera olika soppor vid bufféservering

Krutonger varje dag

Sopptallrikarna är för vida, soppan hinner kallna innan man ätit upp

Mer pålägg till brödet

Fräscha lokaler, trevlig personal, god mat

Lasagne är gott

Älskar fredagsmyset

Fler favoriträtter

Kallt i matsalen

Mer naturell keso

Mer mättande soppor

Currysås till nuggets, fler gånger

Önskar blanda egen pastasallad igen

Undvik färsk koriander i salladen

Ketchupen smakar konstigt

Falafel upplevs ibland torr

Önskemål om att få ta med sig bröd ut ur matsalen

-Vi kommer inte att tillåta att man tar med sig något ut ur matsalen. Det som vi serverar i matsalen äts i matsalen

Mer klyftpotatis, jättegott

Rena grönsaker i salladsbuffén

Bättre id-kontroll i matsalen

Bra mat med bra variation

Trevlig personal och bra bemötande

Jobbigt att ta om när det är mycket kö – Prata med personalen i matsalen så får du hjälp

Tydligare uppmärkt på salladsbuffén

Tänk på när ni tar mat, håll fram tallriken, böj er inte över maten. Så minskar vi risken för att hår och annat faller i maten

Det framkom önskemål om att flytta om i serveringslinjerna. Att ”huvudrätten” finns i linje 3 och 4. Att ”alternativrätten” serveras i linje 2.

Tanken var att man därigenom skulle minska köerna.

Det finns lite olika aspekter på frågan, bl.a. utrymmet mellan linjerna, ojämn arbetsbelastning för personal som servar linjerna. Vi behöver diskutera detta i personalgruppen, fundera över för- och nackdelar.

Jimmy och Marie tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.

Jimmy Liliegren

Jennyrådet

På Jennyrådet framkom lite som berör maten, matsalen och dess miljö.

  • Längre öppettider i Nya matsalen – När det börjar minska med matgäster stänger vi här för att kunna börja städa
  • Bättre id-kontroll i matsalen, skolans namn på id-kort -Detta är något för skolan att fundera på
  • Krokar på borden till jackor – Borden i matsalen är inte konstruerade för krokar.
  • Inget mer EPA-dunk, hellre mello - Vi spelar lite olika musikteman på fredagarna och ska vara uppmärksamma på vad vi spelar
  • Saknar matsedel i Matsedelsappen – Kalmar kommun sa upp sitt avtal med ”Matsedelsappen”. Vi var en del i detta avtal. Gymnasieförbundet kan inte själva ta kostnaden. Matsedeln finns på Restaurang och cafés hemsida.