Matråd
Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.
Hitta på sidan
Kallelse till matråd
När? Tisdagen den 15 oktober klockan 13.30.
Var? Nya matsalen, Jenny Nyströmskolan.
Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.
Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Jimmy Liljegren, kökschef
Minnesanteckningar från matråd den 15 oktober 2024
Alla hälsas välkomna till matrådet.
Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.
Planering av matsedel
Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i skolan. Kökscheferna på Jenny Nyströmskolan, Stagneliusskolan och Lars Kaggskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter. Vissa livsmedel som inhandlas är ekologiska, mål om att minst 25 % av inköpen ska vara ekologiska.
Vegetariskt
Verksamheten har som ambition att öka andelen serverade vegetariska portioner och att andelen grönt på tallriken ska öka. Det är fritt för alla att välja vegetariskt alternativ eller att äta lite av varje. Om du inte har provat det vegetariska alternativet ännu så gör det.
Vägning av organiskt avfall
Vecka 39, vägde vi matavfallet på Jenny Nyströmskolan. Resultatet blev 32g matavfall/person och dag.
Vägning av matavfall görs en vecka per termin för att hålla koll på den volym av matavfall som slängs. Det är samma matsedel vid varje vägningstillfälle för att kunna jämföra över tid. Att slänga mat är både oekonomiskt och miljömässigt förkastligt.
Vi uppmanar elever och klasser att gärna bidra med förslag och idéer hur vi gemensamt kan minska på maten som slängs.
Synpunkter från elever
Långa köer vissa dagar. Risk att komma för sent till lektionen. Upplevelse av att det är flera klasser från Kagg.
Anm: Det är viktigt att alla klasser följer lunchschemat. Då problemet anses stort rekommenderar vi att klasserna tar kontakt med planeraren.
Uppskattar ”vanlig vegetarisk mat” så som tex lasagne, sojafärssås.
Ibland lång kö till matsalen.
Önskar färre dagar med vegetarisk mat, mer kött.
Anm. Vi har som mål att öka antalet serverade vegetariska portioner. Vi kommer att fortsätta servera dagar med vegetariska maträtter.
Inkom gärna med önskemål om vad ni önskar att vi serverar.
Elever från Stagg upplevs ibland tränga sig och gå före i kön (Det upplevs att Staggklasserna som kommer från Storken går före i kön.)
Tycker att smörgåsmargarinet är smaklöst och önskar Bregott.
Anm. Vi följer rekommendationerna och väljer att använda det mättade fettet i matlagningen.
Mycket kö mellan 10.30-10.50 (Anpassad gymnasieskola).
Anm. Tiden är avsatt utifrån önskemål (Det är på eget önskemål som ni kommer nästan hela Anpassad vid denna tidpunkt). Ta upp frågan med er planerare om önskemål om ändring finns.
Stimmigt i matsalen ibland.
Önskar skärmväggar/avskärmning i matsalen.
Anm. Vi har tidigare haft skärmväggar i matsalen och tog bort dessa. För att få en luftigare miljö och underlätta städningen. ”Nya matsalen” är en lugnare miljö och kan rekommenderas.
En vecka med internationell mat önskas.
Anm. Vi tar med oss detta till framtida matsedelsplaneringar.
Mer husmanskost, med separerad mat.
Jimmy och Vilma tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.
Jimmy Liliegren