Matråd

Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.
Hitta på sidan
Kallelse till matråd
När? Onsdagen den 19 mars klockan 14.00.
Var? Nya matsalen, Jenny Nyströmskolan.
Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.
Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Jimmy Liljegren, kökschef
Minnesanteckningar från matråd den 19 mars 2025
Alla hälsas välkomna till matrådet.
Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.
Presentation av Restaurang & café
I vår enhet igår tillagningskök på Jenny Nyström, Stagnelius och Lars Kaggskolan. Vi har även 3 café på våra skolor. Vi har samma mål och vilja att servera vällagad mat i trevlig miljö.
På Jenny Nyströmsskolan serverar vi ca 1000port per dag. Vi har ca 350-400 matgäster från Stagneliusskolan som är schemalagda varje dag hos oss.
Planering av matsedel
Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i skolan. Kökscheferna på Jenny Nyström, Stagnelius och Lars Kaggskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter. Vissa livsmedel som inhandlas är ekologiska, mål om att minst 25 % av inköpen ska vara ekologiska.
Vegetariskt
Verksamheten har som ambition att öka andelen serverade vegetariska portioner och att andelen grönt på tallriken ska öka. Det är fritt för alla att välja vegetariskt alternativ eller att äta lite av varje. Om du inte har provat det vegetariska alternativet ännu så gör det.
Vägning av organiskt avfall
Vecka 7, vägde vi matavfallet på Jenny Nyströmskolan. Resultatet blev 33g matavfall/person och dag.
Vägning av matavfall görs en vecka per termin för att hålla koll på den volym av matavfall som slängs. Det är samma matsedel vid varje vägningstillfälle för att kunna jämföra över tid. Att slänga mat är både oekonomiskt och miljömässigt förkastligt.
Vi uppmanar elever och klasser att gärna bidra med förslag och idéer hur vi gemensamt kan minska på maten som slängs.
Synpunkter från elever
Alldeles för långa köer till matsalen vissa dagar. Det kan vara svårt att hitta sittplatser
anm: Det är viktigt att alla klasser följer lunchschemat.
För mycket persilja och koriander i salladsbuffén
Mer broccoli i serveringen
Saknar infolappar om vilka allergener som maten innehåller
anm: Ta kontakt med serveringspersonalen om ni är osäkra eller undra över något
Önskar Bregott istället för Flora
anm. Vi följer rekommendationerna och väljer att använda det mättade fettet i matlagningen.
För mycket asiatisk mat i vegetariska baren. Önskar med husmanskost, kokt potatis. Mindre serveringar med ris
Ibland lång kö till matsalen
Vill att ”Nya” matsalen ska vara öppen lika länge som den stora.
anm: Vi stänger den ”Nya” matsalen när det börjar blir mindre antal matgäster. På så vis kan vi börja städa
Matköerna är för långa
Fiskburgare oftare, är gott
Grönsakerna mer var för sig i salladsbuffén
anm. Vi försöker variera grönsaker och hur vi serverar detta efter säsong. Ibland när grönsakspriserna skjuter i höjden får vi välja bort visa produkter
Mycket kö
Fläskpannkaka är gott. Får gärna serveras oftare.
Mer kyckling
Jimmy och Sarah tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.
Jimmy Liliegren