Teknikprogrammet (TE)
Det här programmet passar dig som gillar matte och fysik och är intresserad av teknik och tekniska processer. Men utbildningen passar även dig som är intresserad av produktion och design av tekniska produkter.
Teknikprogrammet är högskoleförberedande och efter utbildningen kan du studera vidare inom främst teknik- och naturvetenskap men även inom andra områden.
För att passa på teknikprogrammet krävs att du har ett intresse för matematik. Matematik är inom teknikområdet ett språk som gör det möjligt att förstå, uttrycka och analysera sammanhang.
Det här lär du dig
Du lär dig om teknik och teknisk utveckling samt om teknikens roll i vårt samhälle. Du lär dig om hur fysik, matematik och kemi kan kopplas till teknik och tekniska processer. Du lär dig om hela kedjan i utveckling av teknik, det vill säga att analysera behov, utveckla en idé, designa, konstruera, producera, använda, sälja och återvinna tekniska produkter. Du lär dig att skapa modeller och göra beräkningar i olika design- och beräkningsprogram.
Arbete i projektform
Under utbildningen får du chans att arbeta med uppgifter på ett kreativt och problemlösande sätt. Studierna är både praktiska och teoretiska och du lär dig att arbeta i grupp och samarbeta med andra. Eftersom arbete med teknisk utveckling ofta sker i projektform, får du lära dig hur man arbetar i projekt, både enskilt och i grupp.
En stor del av utbildningen handlar om att analysera, modellera, simulera, bedöma och utveckla teknik. Du lär dig dessutom se samband, dra slutsatser och argumentera utifrån resultatet. För detta behöver du kunna olika tekniska system, något som du också får lära dig på utbildningen. Entreprenörskap och företagande är en viktig del i den tekniska utvecklingen och även i utbildningen på Teknikprogrammet. Du får möjlighet att utveckla nya och kreativa lösningar för att lösa problem inom teknikområdet.
Kagg erbjuder alla fem nationella inriktningar (Tänk på: vid konkurrens om platserna inför åk 2 görs ett urval från betygen från åk 9)
Matematik, fysik och kemi är centralt i utbildningen. Man läser c-spåret i matematik i ganska högt tempo och Ma 1c, 2c och 3c är obligatoriskt. Man behöver inte vara ett mattesnille men måste vara beredd att lägga mycket tid på matten.
De högsta behörighetskraven till tekniska utbildningar på högskolan är Fy 2 och Ma 4. Möjlighet finns att läsa båda kurserna på samtliga inriktningarÄr du intresserad av ett 4:e år på Teknikprogrammet? (Finns ej på Kagg) Information om Gymnasieingenjör - fjärde teknikåret kan du få på Skolverkets hemsida här >>
Viktig fördjupning
Med 400 poäng inom programfördjupningen lämnas ett stort utrymme för kreativ problemlösning och praktisk tillämpning för respektive inriktning. Här finns ett brett utbud av kurser inom många teknikområden. Teknikprogrammet handlar både om gårdagens, dagens och framtidens teknik. Du träna dig på att tänka nytt, utifrån framtidens behov av teknik, och i att ta fram teknik som bidrar till ett långsiktigt hållbart samhälle. Detta innebär också att entreprenörskap är ett viktigt innehåll.

Kontakta oss
Linda Blomdahl
Signatur: L
Programrektor
TE, VF-programmen
0480-45 16 05
070-214 27 03
Ann-Kristin Steen
Signatur: SAK
Studie- och yrkesvägledare
EE, TE och VF-programmen
0480-45 16 20