GYF / Utbildning / Gymnasieprogram / Yrkesprogram / Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet finns på Lars Kaggskolan och är ett yrkesprogram. Fordons- och transportprogrammet är en branschcertifierad utbildning för dig som vill arbeta med service, felsökning och reparation av fordon, såsom personbilar och lätta lastbilar eller lastbilar och mobila maskiner. För att kunna göra detta måste du ha grundläggande yrkeskunskaper inom fordonsteknik.

bild på film klipp

Under din utbildning hos oss lär du dig hur det moderna fordonet är uppbyggt och hur motor, drivlina, bromsar och elektroniksystem är uppbyggda och samverkar. Undervisningen är upplagd efter ett stationssystem där du arbetar individuellt eller i grupp med olika moment, både teoretiskt och praktiskt. I årskurs 2 kan du söka ett stipendium för bidrag till din körkortsutbildning. Lars Kaggskolan är motorbranschcertifierad vilket innebär att vi följer skolverkets krav och branschens rekommendationer på hur en bra utbildning ska vara samt att ledande fordonsföretag i regionen har god insyn i verksamheten. Under årskurs 1 söker du till en av våra inriktningar.

Fordons- och transportprogrammet har tre inriktningar:

  • Personbil
  • Karosseri och lackering (lärlingsförlagd)
  • Lastbil och mobila maskiner (lärlingsförlagd)

Inrikting

Karosseri och lackering - lärlingsförlagd
På inriktning karosseri och lackering får du kunskaper i lackering av fordon samt diagnostik och reparation av karosser. Inriktningen kan leda till arbete som bilskadereparatör eller billackerare. Utbildningen är  lärlingsförlagd från och med årskurs 2. Inriktningen genomförs i samarbete med Lugnetgymnasiet i Falun som är en branschskola för både karosseri och lackering. Du gör din lärlingsutbildning i Kalmars närmiljö där lärare från Falun följer din utveckling men där du samtidigt är en del av lärlingsutbildningen på Lars Kaggskolans fordonsutbildning så alla gymnasiegemensamma ämnen samt gemensamma samlingar gör du med dina klasskamrater från årskurs 1. Årskurs 3 avslutas med att du genomför ett branschprov och om du vill går du vidare till ett fjärde år. Ett val som kan avslutas med ett gesällbrev.

 

Lastbil och mobila maskiner - lärlingsförlagd
Den här inriktningen är för dig som vill arbeta med lastbilar och andra tyngre fordon. På utbildningen får du grundläggande kunskap inom diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen kan leda till arbete som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker. Inriktningen är en företagsförlagd lärlingsutbildning från och med årskurs 2. 

 

Personbil
Om du vill arbeta med personbilar och lätta lastbilar i modern verkstadsmiljö så är detta inriktningen för dig. Du arbetar med traditionell fordonsteknik men också den senaste tekniken inom el-  och hybridfordon. Under utbildningen får du lära dig att serva, underhålla och reparera motor, drivlina, el- och elektroniksystem samt mycket mera inom personbilstekniken. Du kommer att använda svenska och engelska manualer och digitala informationssystem för att hitta fakta kring bilen och instruktioner om hur den ska repareras.

 

Efter utbildningen

Fordons- och transportprogrammet syftar till att ge dig förutsättningar till yrkesarbete direkt efter gymnasieskolan. Du kan söka vidareutbildningar direkt eller efter några års yrkeserfarenhet. Du som önskar har möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola/universitet under tiden hos oss på Lars Kaggskolan. 

 

 

För mer information besök Lars Kaggskolan.