Matråd
Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.
Hitta på sidan
Kallelse till matråd
När? Torsdag den 11 april klockan 14.00.
Var? Personalrestaurangen, Stagneliusskolan
Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.
Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Thomas Landin, kökschef
Minnesanteckningar från matråd den 11 april 2024
Alla hälsas välkomna till matrådet. Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.
Planering av matsedel
Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i
skolan. Kökschefen på Stagnelius, Jenny Nyström och Lars Kaggskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter.
Öka andelen vegetabilier
Vi behöver bli bättre på att äta mer vegetabilier. Vegetabilier är bättre ur miljösynpunkt och utifrån ett hälsoperspektiv. Det är helt fritt att välja det vegetariska alternativet i restaurangen. Prishöjningarna på livsmedel har också gjort att andelen växtbaserade livsmedel ökat.
Införande av tre rätters alternativ
Måndagen den 8 april började vi med att ytterligare erbjuda en rätt i serveringen. Skyltningen är ny och det är viktigt att läsa skyltar för att välja rätt linje för önskat val. Genom att läsa menyn välja den linje som önskas för dagen. Alternativet -fläskkött är borttaget däremot finns det alltid en rätt att välja som inte innehåller fläskkött. Vår upplevelse i köket är att förändringen gått bra och att våra gäster uppskattat att det tillkommit ett val.
I början, innan vi i köket lärt oss vilka val våra gäster troligtvis kommer att göra kan det innebära att vi helt misstar oss på vad som är populärast. Vi kommer efter hand skapa statistik och erfarenhet som vi kan använda.
Matsvinn
Varje termin vägs en veckas avfall på våra skolor. Vägningen görs för att vi ska kunna ha koll på svinn och vilka mängder som kastas. På Stagneliusskolan är matsvinnet högre än på Lars Kagg och Jenny Nyströmskolan. Tendensen är tydlig och har pågått sedan 2020. Vad kan vi göra för att minska andelen svinn på Stagneliusskolan? Varför slänger vi mat?
Vi diskuterar kring frågan
Vi har en tilldelad budget för livsmedel och den måste räcka. Att slänga mat innebär att vi måste minska på kvalité för att ha råd att servera dessa mängder som ska slängas. Hur kan vi nå ut med budskapet om att inte ta för sig mer mat än vad man orkar äta upp?
Vi kommer att göra utskick till mentorer och be om deras hjälp med att diskutera ämnet på klasstid för att få upp medvetenheten och som ett försök till att bryta trenden.
Vid senaste vägningen, vecka 7 var genomsnittet matavfall på Stagneliusskolan 41,1 g/portion. På Jenny Nyström är genomsnittet 32,8g/port respektive 30,8g/port på Lars Kaggskolan. Det är exakt samma meny på platserna och allt som serverades gick att äta, d.v.s. inga skal eller ben.
Tankegångar som kommer upp under diskussion kring matsvinn, en anledning kan vara att det är kö, att inte vilja riskera att behöva ta om. Kan det bli mindre matsvinn om vi köper mindre tallrikar, minskar mängden mat som får rum på tallriken?
Andelen vegetabilier
Vår målsättning är att 20% av alla de portioner som serveras ska vara vegetariska. Vi har dessutom ökat andelen vegetabilier i våra recept. Det är positivt för hälsan om andelen vegetabilier ökar och det är också bättre utifrån miljön.
Synpunkter från elever
Flera klasser tycker att det är positivt att de har tre rätter att välja på
Vill att det vegetariska alternativet ska spegla dagens rätt. Anledningen till att vi har tre olika alternativ är att öka valmöjligheten. Samma rätt kan serveras vegetariskt en annan dag. Allt för att kunna erbjuda flera alternativ och för att få fler att välja det vegetariska alternativet.
Upplever att det är kö ibland in till restaurangen och att det kan vara svårt att hitta sittplats. Viktigt att lunchschemat efterlevs. Är problemet återkommande vid samma tidpunkt, kontakta schemaplanerare
Bregott önskas, vi följer rekommendationerna och väljer att använda det mättade fettet i matlagningen.
Önskar pankopanerad sötpotatis, dyrt och svårt att efterlikna friterings
God mat och trevlig personal är också något som flera klasser påpekar. Roligt att maten och bemötandet uppskattas
Mer kalla grönsaker önskas
Kycklinggryta, mer kyckling i grytan önskas
Fråga angående servering av frukt. Frukt serveras ibland delad i salladsbaren. Vi erbjuder aldrig hel frukt som mellanmål, inryms inte i vår livsmedelsbudget. Vi har ca 16 kronor per portion och måltid, vi behöver satsa alla pengar på lunchingredienser.
Önskar mer vitlök i vitlökssåsen
Vattenautomaten för stilla vatten rinner långsamt, kan den snabbas upp? Vi undersöker saken
Köttfärs till tacco, vill att den serveras mer ren. Vi behöver dryga ut färsen, kan inte servera ren färs i den mängd som önskas av ekonomiska skäl.
Personalen i köket upplever att våra elever är trevliga.
Kerstin och Thomas tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.
/Kerstin Berg