Gå till innehåll

Vård- och omsorgsprogrammet

{"X":0.1425,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Vill du jobba med att hjälpa människor att må bra? Det här är programmet för dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning.

Hitta på sidan

Det här lär du dig på vård- och omsorgsprogrammet

Du lär dig om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik och psykologi. Du får kunskaper om människors olika behov och förstår vilken betydelse livsstilen har för hälsan. Du lär dig att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Du kommer att utföra arbetsuppgifter som krävs i yrkeslivet, till exempel hjälp med personlig vård, medicintekniska uppgifter, hushållsuppgifter, administrativa och sociala uppgifter.

Det här kan du jobba med i framtiden

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Utbildningen hos oss kan leda till arbete inom hälso- och sjukvård samt inom socialtjänst. Inom hälso- och sjukvård kan man arbeta på till exempel vårdavdelning inom somatisk och psykiatrisk vård, hälsocentral och i hemsjukvård. Inom socialtjänst kan man arbeta i till exempel särskilt boende, gruppbostad, daglig verksamhet, socialpsykiatri, hemtjänst eller som personlig assistent. Några exempel på yrken:

  • Undersköterska
  • Personlig assistent
  • Sjuksköterska
  • Socionom
  • Barnmorska
  • Polis
  • Brandman
  • Ambulanssjuksköterska
  • Beteendevetare
  • Fysioterapeut
  • Psykolog
  • Lärare

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö Länk till annan webbplats.

Välj Vård- och omsorgsprogrammet för en utbildning som både ger värdefulla kunskaper och stark gemenskap! Många av våra elever på vård- och omsorgsprogrammet ger höga betyg för att deras APL ger praktiska och relevanta erfarenheter inom yrkesområdet, samtidigt som de känner att de alltid har någon att umgås med i klassen. Här får du den kunskap och de relationer du behöver för att göra skillnad i andra människors liv och förbereda dig för en framgångsrik karriär inom vård och omsorg. Källa: elevernas årliga trivselenkät.

Utlandspraktik

Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera och praktisera i Europa. År 2021-2027 är alla Jenny Nyströmskolans program ackrediterade och kan skicka elever utomlands för att göra praktik. Hela praktiken finansieras av Erasmus+ och är en språngbräda in i yrkeslivet.

Körkortsstipendium

Som elev på vård- och omsorgsprogrammet kan du ansöka om körkortsstipendium och få hjälp med utbildningskostnaderna. Här hittar du svar på vanliga frågor om vad som ingår, hur du ansöker, och vilka kriterier som gäller för att bli beviljad stipendiet på upp till 8000 kronor.

{"X":0.1725,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Behörighet till studier efter programmet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Den här utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet. Inom programmet har du möjlighet att läsa och få särskild behörighet till vissa utbildningar. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Gymnasiearbetet

I slutet av programmet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har förmåga att utföra de vanligast förekommande arbetsuppgifterna som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

På apl på vård- och omsorgsprogrammet får du lära dig använda det som du läst om i skolan, träffa människor och blivande kollegor. Alla elever ska utveckla förståelse för människors olika behov och förutsättningar.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för vård- och omsorgsprogrammet på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Källa för statistiken är Skolverket samt SCB och den har sammanställts av Ednia.