Gå till innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

{"X":0.13,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Gillar du att skapa en upplevelse för andra? Det här är programmet för dig som vill arbeta praktiskt med måltiden i fokus.

Hitta på sidan

Det här lär du dig på restaurang- och livsmedelsprogrammet

På programmet får du lära dig hantverket med mat och bakverk. Du får också lära dig hur du producerar och hanterar livsmedel.

Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.

Programmet blandar teori med det praktiska. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, organisera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet. Ekonomi och företagande ingår också i utbildningen.

Programmet lägger stor vikt på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Två olika inriktningar

Bageri och konditori

  • Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bagare och konditori.

Kök och servering

  • Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Det här kan du jobba med i framtiden

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet.

  • Bagare och konditor
  • Kock
  • Servitör och servitris

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö Länk till annan webbplats.

{"X":0.1225,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Utlandspraktik

Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera och praktisera i Europa. År 2021-2027 är alla Jenny Nyströmskolans program ackrediterade och kan skicka elever utomlands för att göra praktik. Hela praktiken finansieras av Erasmus+ och är en språngbräda in i yrkeslivet.

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Gymnasiearbete

I slutet av programmet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning

Gymnasial lärlingsutbildning erbjuds på några yrkesprogram. När du går en gymnasial lärlingsutbildning läser du två dagar i veckan de gymnasiegemensamma ämnena i skolan. Veckans övriga tre dagar lär du dig yrket på en arbetsplats tillsammans med yrkesverksamma handledare. Efter tre år kan du nå samma mål som om du läst hela din utbildning i skolan och har du lyckats i dina studier och har uppnått examensmålen så kommer du också att erhålla ett examensbevis. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för restaurang- och livsmedelsprogrammet på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.