Estetiska programmet
Är du intresserad av samhället och tycker om att skapa och utveckla din kreativitet i olika former? På estetiska programmet läser du studieförberedande ämnen.
Film: Filmen beskriver kort estetiska programmet (tid 4:37 min)
Det här lär du dig på estetiska programmet
På det estetiska programmet får du lära dig att uttrycka dig genom ditt estetiska uttryckssätt som till exempel bild, dans, media, musik eller teater. Du får också möjlighet att på olika sätt framföra dina produktioner. Det kan till exempel vara på scen i form av dans, teater eller konserter. Eller genom att skapa bildkonst, film, musik eller andra former av mediaproduktioner.
Du får utveckla dina kunskaper om estetiska uttrycksformer. Du får lära dig om den kreativa skapandeprocessen, från en idé till färdig produkt. Du får arbeta med att skapa, uppleva och tolka konst och kultur.
Du får också lära dig om människan i samtiden, historien och världen utifrån olika perspektiv.
Fem olika inriktningar
Alla inriktningar inom ES har lärare inom karaktärsämnena som själva har varit yrkesverksamma inom sitt område. Vi har även kontakter med personer utanför skolan som håller föreläsningar, workshops eller fungerar som mentorer beroende på vilken inriktning du läser.
Det estetiska programmet är ett studieförberedande program. Det betyder att efter utbildningen kan du, förutom yrken inom de olika inriktningarna, söka dig vidare till allt från lärare och socionomer till jurist och sjuksköterska.
Bild och formgivning
- Du lär dig olika tekniker för att framställa exempelvis konstbilder, propagandabilder, reklambilder samt skulpturer och bruksföremål, både för hand och digitalt. Förutom att skapa själv kommer du att besöka museum och konstgallerier. Du utvecklar din förmåga att uttrycka dig friare, kommunicera ett speciellt visuellt budskap samt tolka och reflektera ur olika perspektiv.
- Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen bild och formgivning kan vara: kulturvetare, konstnär, lärare, formgivare eller designer, men många av våra elever studerar vidare inom andra områden.
Dans
- På dansinriktningen får du en bred modern dansutbildning där du lär dig olika danstekniker för scenkonstnärlig dans. Du ytvecklar din förmåga att gestalta och kommunicera med dans. Du lär dig sambandet mellan dansteknik, fysisk träning skapande, scenisk verksamhet och hur man tolkar och upplever dans ur olika perspektiv.
- Du får ta del av professionella uppsättningar och workshops, samt själv delta i flera olika uppsättningar. Utbildningen förbereder dig för en fortsättning inom dans på olika dansskolor och hjälper dig på vägen till en proffessionell danskarriär.
- Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen dans kan vara dansare, koreograf, danslärare, producent, musikalartist, projektledare eller event management. På dansinriktningen får du även med dig kunskaper som passar som journalist, lärare, psykolog, polis, fysioterapeut, sjuksköterska, jurist och en rad andra yrken du kan läsa vidare inom.
Estetik och media
- På den här inriktningen kommer du att lära dig många olika användbara färdigheter som kan öppna upp en mängd olika karriärmöjligheter för dig inom mediebranschen. Du lär dig arbeta med ljud, bilder, film och att skapa olika typer av berättande produktioner för olika plattformar.
- Förutom att lära dig om digitala medier och tekniker, kommer du även att få möjlighet att öva på samarbete och problemlösning. Eftersom tekniken ständigt utvecklas, kan du förvänta dig en spännande och dynamisk arbetsmiljö, där du alltid har möjlighet att lära dig nya saker och utmana dig själv. Du kommer att ha möjlighet att utforska dina intressen och skapa fantastiskt innehåll med hjälp av digitala verktyg.
- Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen estetik och media är fotograf, filmregissör, filmfotograf, filmklippare/redigerare, stillbildsfotograf, animatör, kommunikatör eller marknadsförare, webb- app- eller UX-designer, grafisk designer, journalist eller författare. Om du vill ha en framtid inom mediebranschen, är detta en utmärkt utbildning att börja med. Inriktningen är även en bra grund om du tänker dig att arbeta som lärare, jurist, psykolog, polis eller socionom.
Musik
- På musikinriktningen får du en modern musikutbildning inom många olika musikstilar. Du får undervisning på ditt instrument samt i kör, ensemble, gehörs och musiklära och musikproduktion. Du utvecklar ditt musikutövande, konstnärliga skapande och din förmåga att uppleva och tolka musik ur olika perspektiv.
- Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen musik kan vara: artist, låtskrivare, filmkompositör, producent, musikpedagog, musiker, kantor, studiotekniker eller ljudtekniker. Men också yrken som lärare, psykolog, socionom eller jurist.
Teater
- Du lär dig om teater och skådespeleri, både på och bakom scen. Du utvecklar din förmåga att sceniskt gestalta, kommunicera, uppleva och tolka både andra elevers gestaltningar och professionella teaterföreställningar ur olika perspektiv.
- Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen teater kan vara skådespelare, teaterregissör, filmregissör, mimare, musikalartist, dramatiker, dramapedagog, producent, ljussättare, scenograf och kostymör. Men också yrken som journalist, lärare, psykolog, socionom eller jurist.
Efter programmet och om behörighet
Estetiska programmet ger grundläggande högskolebehörighet och möjlighet att välja till ytterligare kurser för att få särskild behörighet för högskola.
Det är viktigt att planera dina studier om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning. Du kan prata med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan eller yrkeshögskolan, folkhögskola med yrkesinriktning eller specialkurs för ytterligare högskoleförberedelse eller allmän ämnesfördjupning.

Utlandsstudier
Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera och praktisera i Europa. År 2021-2027 är alla Jenny Nyströmskolans program ackrediterade och kan skicka elever utomlands för att göra sin praktik. Hela praktiken finansieras av Erasmus+ och är en språngbräda in i yrkeslivet.
Få extra antagningspoäng
På estetiska programmet har vi workshops, auditions och/eller intervjuer på alla inriktningar som kan ge upp till 20 extra antagningspoäng när du söker till programmet.
Varje inriktning bjuder in till sitt event. Detta sker via studie- och yrkesvägledaren på ditt högstadie, och i postlådan/mail om du har sökt till en inriktning under våren. Därför är det extra viktigt att du lägger in din mailadress när du ansöker till gymnasiet.
Du kan också göra en intresseanmälan genom att fylla i anmälan till respektive inriktning. Du får då ett bekräftelsemail med mer information tillbaka från en lärare på inriktningen.
- ES Bild och Form - har Workshops/intervjuer under vårterminen 2023 för de som har ansökt till inriktningen. Intresseanmälan
Länk till annan webbplats.
- ES Dans - Har auditions och intervjuer under vårterminen 2023 för de som har ansökt till inriktningen. Intresseanmälan
Länk till annan webbplats.
- ES Media - Har Workshops där du får "testa på media" både under höstterminen 2022 och vårterminen 2023. Tillfälle finns både innan och efter du ansöker till inriktningen. Intresseanmälan
Länk till annan webbplats.
- ES Musik - Har Auditions under vårterminen 2023 för dig som ansökt till inriktningen. För att besöka utbildningen bokar du besök på dagtid här Boka besök
Länk till annan webbplats.
- ES Teater - Har Workshops och intervjuer under vårterminen 2023 för dig som ansökt till inriktningen. För att besöka utbildningen bokar du besök på dagtid här. Boka besök
Länk till annan webbplats.
Gymnasiearbete
I slutet av estetiska programmet ska du göra ett gymnasiearbete. Du får planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från viktiga kunskapsområden på programmet. Gymnasiearbetet på estetiska programmet har ofta en redovisningsform som efterliknar de redovisningsformer som förekommer inom den studerade inriktningen och framtida arbetsområden som till exempel utställningar och vernissager, olika produktioner, sceniska föreställningar och konserter. Gymnasiearbetet kan även vara en vetenskaplig undersökning med rapportskrivning.
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.
Examensmål
Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.