Matråd
Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.
Hitta på sidan
Kallelse till matråd
När? Onsdagen den 17 april klockan 14.00.
Var? Sal E101, Lars Kaggskolan.
Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.
Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Jonathan Lindström, tf. kökschef
Minnesanteckningar från matråd den 17 april 2024
Alla hälsas välkomna till matrådet. Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.
Planering av matsedel
Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i
skolan. Kökschefen på Lars Kagg, Jenny Nyström och Stagneliusskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter.
Lunchschemat
Vi i köket upplever att schemat fungerar bra, det är ett jämnt flöde in i restaurangen under lunchen. Det är också lugnare och trevligare i restaurangen vilket är skönt.
Elev på skolan
Det är viktigt att vi värnar om vår restaurang och vår mat. Varje år tilldelas vi en peng för livsmedel utifrån antal inskrivna elever på skolan. Att andra elever/gäster kommer och äter i restaurangen är inte okey utan att betala. Icke betalande gäster äter upp era pengar och minskar därmed era möjligheter till populära och varierande rätter.
Andelen vegetabilier
Vår målsättning är att 20% av alla de portioner som serveras ska vara vegetariska. Vi har dessutom ökat andelen vegetabilier i våra recept. Det är positivt för hälsan att äta vegetabilier och det är också gynnsamt utifrån miljö och ekonomi.
Matsvinn
Varje termin vägs en veckas avfall på våra skolor. Vägningen görs för att vi ska kunna ha koll på svinn och vilka mängder som kastas. Vid senaste mätningen på Lars Kaggskolan vecka 7, slängdes 30,8g/person ätbar mat. Att slänga mat är inte hållbart varken för miljön eller vår ekonomi. Har vi råd med att slänga mat?
I genomsnitt får en portion livsmedel kosta 16,50 kronor. Hur kan vi nå ut med budskapet om att inte ta för sig mer mat än vad man orkar äta upp? Hur kan vi minska avfallet på Lars Kaggskolan? Varför slänger vi mat?
Minskar vi avfallet får vi mer att spendera på det vi äter vilket gynnar oss alla.
Vi kommer att göra utskick till lotsar för att be om hjälp med att diskutera ämnet på klasstid, öka medvetenheten.
Sammanfattning av synpunkter från elever
- Inlämnat protokoll från klass ENE22
- Några upplever att fisk serveras för ofta andra önskar fler fiskserveringar
- Flera representanter vill att andelen salladsgrönsaker som inte är blandade ökar
- Mindre servering av grytor och mer ”rent” av kött och fisk. En kostnadsfråga, vi måste blanda, kan inte servera ”rent” i högre utsträckning. Gör detta då vi anser ekonomin tillåter.
- Ibland är rätter slut, det är ovanligt att rätter tar slut. Kontakta personal, troligtvis finns det mer i köket. Svårt att hinna med att plocka fram och att se att något saknas.
- Husmanskost önskas
- Vegetariskt, flera vill att de inte enbart ska erbjudas vegetariskt i linjerna. Vi behöver öka andelen vegetabilier och det finns ett nationellt mål om att öka detta. Att göra nationell förändring på sikt måste påbörjas i förskola och skola. Vi har ett mål om att 20% av våra serverade portioner ska vara vegetariska. De flesta portionerna är serverade genom fritt val. Enstaka serveringsdagar under en termin är helt vegetariska.
Gärna mer vegetariska vårrullar, vegetarisk snitsel, vegetariska grytor med bönor
En vanlig missuppfattning är att vegetariskt innehåller en mindre mängd proteiner. Det är inte sällan att den vegetariska rätten innehåller mer protein än dagens rätt. Då innehållet i varmrätten har lågt proteininnehåll finns alltid bönor, ärter och humus att komplettera med.
Risken för proteinbrist i Sverige för en frisk person är närmast obefintlig. Större risk för brist föreligger för järn, D-vitamin och fleromättade fetter. Bäst är att äta en allsidig kost och äta enligt tallriksmodellen. - Öppettiderna i café. Caféet är öppet fram till klockan 15:15 varje dag. Efter klockan 15:00 är det inte stor efterfrågan. Att öka öppettiderna innebär att personalkostnaden ökar och driver upp priser.
- Soppdagar, svårt att bli mätt. Soppa serveras 2-3 gånger under en fyra veckors period under kalla månader. När det är varmare ute serveras sallader i stället. Soppdagar finns alltid bröd, pålägg och råkost att komplettera med, ofta med innehåll av pasta.
- Önskar att frekvensen av matråd ökar
- Förslag om att ha önskevecka, nyttja omröstning på Instagram? Kul idé, vi tittar på möjlighet
Vi vill uppmärksamma er på att det finns en mejl till köket där vi gärna tar emot förslag, mejladressen finns på matsedeln, lk_kok@ksgyf.se - Nötfärsköttbullarna är godare än köttbullar på kyckling. Vi försöker variera oss, nötfärsköttbullarna är mycket dyrare. Vill också uppmärksamma er på att svinnet då vi serverar köttbullar är högt, många köttbullar slängs i soporna.
- Flera klasser uppger att de är nöjda med maten på skolan
- Önskar bitar av ananas i stället för krossad
- Temperaturen på mjölken, kan den sänkas? Vi kan kontrollera möjligheten samt även testa temperaturen i mjölken. Även kolla att temperaturangivelsen på kylautomaterna stämmer.
- Musik önskas ibland i restaurangen. Göra bedömningar så att inte musiken gör att ljudnivån ökar. Vi får ibland synpunkter på att ljudnivån är hög. Musik ökar risken för att även samtalstonen ökar för att kunna överrösta musiken.
- Nybakat bröd är gott, vill att brödet är naturellt
Glutenfritt bröd, finns alltid, inte tillgängligt på brödbordet för risken att kontamineras. Be personal i dietlinjen om hjälp. - Taco önskas, kommer inom kort
- Snitsel, kyckling curry eller kyckling Masala efterfrågas
- Det är trångt i restaurangen vissa tidpunkter. Vi är många elever på skolan och restaurangen och köket är på maxnivå för tillfället. Tillbyggnad och underhåll av restaurang och kök är under utredning. Dyrt och en lång process.
- Specialkost, upplever att det är mycket tillagat. Vi tillagar specialkost till de elever som anmält behov, ofta kommer inte alla. Ibland får vi frånvaroanmälan från personer som anmält behov, ibland inte. Det som inte går åt tvingas vi att kasta.
- Förslag om att erbjuda vegetarisk rätt som inte är soppa då soppa erbjuds som dagens rätt. Troligtvis ökar andelen som väljer vegetariskt denna dag. Bra förslag, värt att prova, tack!
Kerstin och personalen i köket tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.
Kerstin Berg