Gå till innehåll

Estetiska programmet

Är du intresserad av samhället och tycker om att skapa och utveckla din kreativitet i olika former? På estetiska programmet läser du studieförberedande ämnen samtidigt som du utvecklar din kreativitet och problemlösning.

Film: Filmen beskriver kort estetiska programmet (tid 4:37 min)

Det här lär du dig på estetiska programmet

Du får en studieförberedande examen och du får också samtidigt utveckla dig inom olika estetiska uttryckssätt till exempel bild, dans, media, musik eller teater. Du kommer dessutom få möjlighet att på olika sätt framföra dina produktioner. Det kan till exempel vara på scen i form av dans, teater eller konserter. Eller genom att skapa bildkonst, film, musik eller olika former av medieproduktioner. Allt beroende på vilken inriktning du väljer.

Du får utveckla din kreativitet inom de olika estetiska uttrycksformerna. Du får lära dig om skapandeprocessen, från en idé till färdig produkt. Du får arbeta med att skapa, uppleva och tolka konst och kultur.

Du får också lära dig om människan i samtiden, historien och världen utifrån olika perspektiv.

Du får en bred studieförberedande gymnasieutbildning inom det samhällsvetenskapliga och konstnärliga området.

Fem olika inriktningar

Alla inriktningar inom ES hos oss på Jenny Nyströmskolan har lärare inom karaktärsämnen som själva har varit yrkesverksamma inom sitt område, och är legitimerade lärare med lärarexamen. Vi har även kontakter med personer utanför skolan som håller föreläsningar, workshops eller fungerar som mentorer beroende på vilken inriktning du läser.

Det estetiska programmet är ett studieförberedande program. Det betyder att efter utbildningen kan du, förutom yrken inom de olika inriktningarna, söka dig vidare till allt från lärare och socionomer till jurist och sjuksköterska och många fler yrken.

Du söker till varje enskild inriktning på ES direkt inför åk 1 på gymnasiet. Du hittar ansökningsknapp längre ner på sidan eller pratar med din studievägledare som kan hjälpa dig.

Bild och formgivning

{"X":0.215,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}
 • Du lär dig olika tekniker för att framställa exempelvis konstbilder, propagandabilder, reklambilder samt skulpturer och bruksföremål, både för hand och digitalt. Förutom att skapa själv kommer du att besöka museum och konstgallerier. Du utvecklar din förmåga att uttrycka dig friare, kommunicera ett speciellt visuellt budskap samt tolka och reflektera ur olika perspektiv.
 • Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen bild och formgivning kan vara: kulturvetare, konstnär, lärare, formgivare eller designer, men många av våra elever studerar vidare inom andra områden.

Dans

{"X":0.0,"Y":0.1,"Width":1.0,"Height":0.66666666666666663}
 • På dansinriktningen får du en bred modern dansutbildning där du lär dig olika danstekniker för scenkonstnärlig dans. Du utvecklar din förmåga att gestalta och kommunicera med dans. Du lär dig sambandet mellan dansteknik, fysisk träning, skapande, scenisk verksamhet och hur man tolkar och upplever dans ur olika perspektiv.
 • Du får ta del av professionella uppsättningar och workshops, samt själv delta i flera olika uppsättningar. Utbildningen förbereder dig för en fortsättning inom dans på olika dansskolor och hjälper dig på vägen till en proffessionell danskarriär.
 • Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen dans kan vara dansare, koreograf, danslärare, producent, musikalartist, projektledare eller event management. På dansinriktningen får du även med dig kunskaper som passar som journalist, lärare, psykolog, polis, fysioterapeut, sjuksköterska, jurist och en rad andra yrken du kan läsa vidare inom.

Estetik och media

{"X":0.265,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}
 • Idag saknas det bl a filmredigerare/filmklippare, 3D- och UX designers och journalister på arbetsmarknaden. Ingen vet hur det ser ut när du är klar med din utbildning, men en bred medieutbildning ger dig garanterat bra avstamp och stort handlingsutrymme för denna spännande digitala värld och extra meriter för andra yrken.
 • Här på estetik och media på Jenny Nyströmskolan får du en stabil grund och fördjupade kunskaper inom Grafisk design, Fotografisk bild och Film och TV-produktion, som är kärnan för all medieproduktion. Du lär dig att arbeta med ljud, bilder och film för att skapa olika typer av berättande produktioner till olika plattformar. Andra områden som du får lära dig är 3D grafik, animation, podcasting, webb- och appdesign samt livesändningar men även att planera strategiska kommunikativa beslut inför olika produktioner.
 • Eftersom tekniken ständigt utvecklas, kan du förvänta dig en spännande och dynamisk arbetsmiljö, där du alltid har möjlighet att lära dig nya saker, utmana dig själv och öva på samarbete och problemlösning. Du kommer att ha möjlighet att utforska dina intressen och skapa fantastiskt innehåll med hjälp av digitala verktyg. Estetisk media på Jenny Nyströmskolan är en av Sveriges bredaste gymnasieutbildningar inom media, vilket gör att det blir lättare att hitta vad just du vill arbeta med i framtiden.
 • Yrken som kanske kan intressera dig som går utbildningen är fotograf, filmregissör, filmfotograf, filmklippare/redigerare, stillbildsfotograf, animatör, kommunikatör eller marknadsförare, webb-, app-, spel-, eller UX-designer, grafisk designer, journalist eller författare m fl medieyrken. För din framtid får du en bred och hållbar gymnasieutbildning som även ger dig direkt behörighet till andra samhällsvetenskapliga och konstnärliga områden på universitet/högskola.

Musik

{"X":0.25,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}
 • Kombinera kvalitativ musikutbildning med teoretiska studier! 
  ES Musik är en inriktning för dig som du vill utveckla ditt musicerande samtidigt som det ger dig grundläggande högskolebehörighet.
 • På musikinriktningen får du en modern musikutbildning inom många olika musikstilar. Du får individuella lektioner på ditt huvudinstrument eller i sång, samt undervisning i ensemble, kör, gehörs- & musiklära och musikproduktion.
  Du utvecklar ditt musikutövande och din kreativa förmåga att uppleva och tolka musik ur olika perspektiv. Möjlighet att utveckla dina entreprenöriella idéer i form av företagande. Du medverkar och driver projekt i olika former, från en idé till färdig produkt som du har nytta av i andra framtida yrken.
  Hos oss får du tillgång till välutrustade lokaler som är specialbyggda för musik.
 • Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen musik kan vara: artist, låtskrivare, filmkompositör, producent, musiker, kantor, studiotekniker eller ljudtekniker. Men också yrken som lärare, psykolog, socionom eller jurist.

Teater

{"X":0.16,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}
 • Du lär dig om teater och skådespeleri, både på och bakom scen. Du utvecklar din förmåga att sceniskt gestalta, kommunicera, uppleva och tolka både andra elevers gestaltningar och professionella teaterföreställningar ur olika perspektiv.
 • Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen teater kan vara skådespelare, teaterregissör, filmregissör, mimare, musikalartist, dramatiker, dramapedagog, producent, ljussättare, scenograf och kostymör. Men också yrken som journalist, lärare, psykolog, socionom eller jurist.

Efter programmet och om behörighet

Estetiska programmet ger grundläggande högskolebehörighet och möjlighet att välja till ytterligare kurser för att få särskild behörighet för högskola.

Det är viktigt att planera dina studier om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning. Du kan prata med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan eller yrkeshögskolan, folkhögskola med yrkesinriktning eller specialkurs för ytterligare högskoleförberedelse eller allmän ämnesfördjupning.

Utlandsstudier

Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera och praktisera i Europa. År 2021-2027 är alla Jenny Nyströmskolans program ackrediterade och kan skicka elever utomlands för att göra sin praktik. Hela praktiken finansieras av Erasmus+ och är en språngbräda in i yrkeslivet.

På estetiska programmet har vi workshops, auditions och/eller intervjuer på alla inriktningar som kan ge upp till 20 extra antagningspoäng när du söker till programmet.

Varje inriktning bjuder in till sitt event. Detta sker via studie- och yrkesvägledaren på ditt högstadie, och i postlådan/mail om du har sökt till en inriktning under våren. Därför är det extra viktigt att du lägger in din mailadress när du ansöker till gymnasiet.

Du kan också göra en intresseanmälan genom att fylla i anmälan till respektive inriktning. Du får då ett bekräftelsemail med mer information tillbaka från en lärare på inriktningen.

Gymnasiearbete

I slutet av estetiska programmet ska du göra ett gymnasiearbete. Du får planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från viktiga kunskapsområden på programmet. Gymnasiearbetet på estetiska programmet har ofta en redovisningsform som efterliknar de redovisningsformer som förekommer inom den studerade inriktningen och framtida arbetsområden som till exempel utställningar och vernissager, olika produktioner, sceniska föreställningar och konserter. Gymnasiearbetet kan även vara en vetenskaplig undersökning med rapportskrivning.

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för estetiska programmet på Skolverkets webbplatsLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.