Gå till innehåll

Matråd

{"X":0.01,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.

Kallelse till matråd

När? Tisdagen den 21 november klockan 14.00.
Var? Hörsalen, Lars Kaggskolan.

Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.

Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Birgitta Karlsson, kökschef

Minnesanteckningar från matråd den 28 november 2022

Alla hälsas välkomna till matrådet. Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.

Planering av matsedel

Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i
skolan. Kökschefen på Lars Kagg, Jenny Nyström och Stagneliusskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter.

Vägning av organiskt avfall

Varje termin väger vi en veckas matrester som slängs för att hålla koll på volymen mat som slängs per gäst. Vid varje vägningsvecka serveras samma rätter för att kunna jämföra resultatet över tid. Vid senaste mätningen, vecka 39 uppmättes 31,6 g matrester per portion på Lars Kaggskolan. Samma vägning gjordes vecka 7, resultatet vid detta tillfälle var 26,8 g per portion. Vårens resultat var bättre men fortfarande är resultatet okey. Det är viktigt att andelen mat som hamnar i soporna är låg, att slänga mat är både oekonomiskt och miljömässigt förkastligt.

Öka andelen vegetabilier

Vi behöver bli bättre på att äta mer vegetabilier. Vegetabilier är bättre ur miljösynpunkt och utifrån ett hälsoperspektiv. Det är helt fritt att välja det vegetariska alternativet i restaurangen. Prishöjningarna på livsmedel har också gjort att andelen växtbaserade livsmedel ökat.

Viktigt att lunchschemat respekteras

Det är viktigt att alla respekterar lunchschemat, äter på den tid som är anvisad. Schemat är planerat utifrån att flödet ska vara jämnt vilket minskar risken för kö. Vid jämnt flöde hinner maskinerna med att tillaga maten och det finns tillräckligt mycket sittplatser i restaurangen.

Det är viktigt att vi endast har lunchgäster i restaurangen som går på skolan. Gäster ska föranmälas och de ska betala för lunchen. Har vi gäster som inte betalar innebär detta att vi får utgifter som påverkar era möjligheter. Vi har en begränsad budget som är uträknad på inskrivna elever.

Synpunkter från elever

  • Önskar Philadelphiaost vid fler tillfällen.
  • Frågeställning om möjlighet att redovisa näringsinnehåll. Rekommenderar att äta enligt tallriksmodellen, ger bästa fördelning utifrån rekommendationer.
  • Önskar fler rätter att välja mellan. Vår ambition är att vi ska erbjuda tre maträtter. I nuläget är vi rädda för köer, vi har inte tillräckligt antal linjer för att våga gå över till tre rätter. Vår förhoppning är att inom ett par år kunna påbörja utbyggnad av kök och restaurang.
  • Bregott istllet för lättmargarin. Vi följer näringsrekommendationerna och har valt att använda mättat fett i matlagningen.
  • Önskar salladsassiette. Svårt att erbjuda ytterligare en tallrik. Organisationsmässigt mer disk och större hantering av olika tallrikar.
  • Önskar matsedeln anslagen digitalt på skolschemasidan. Behöver undersöka detta vidare om det går att genomföra.
  • Gärna menyn synlig i två veckor framåt. Menyn spikas i slutet av veckan innan för att kunna ta hänsyn till vad som finns i frys och eventuella erbjudanden. Menyn finns planerad i stora drag men den exakta menyn publiceras ut fredag innan kl. 13.00.
  • Önskar att vi serverar mer grytor
  • 6 elever i en klass misstänker att de fått magont efter soppdagen den 15/11. Kök har varit i kontakt med livsmedelsinspektör på samhällsbyggnadskontoret. Aktuell soppa finns inte kvar att skicka för analys. Många har ätit av soppan vid aktuellt tillfälle. Antal ätande aktuell dag var 871 elever och dagen efter 1131 elever (grundskolebesök). Det är alltid svårt att i efterhand kunna med bestämdhet veta orsak, att soppan var kontaminerad är inte sannolikt. Effekten skulle ha blivit större.
  • Flera uppger att mat kan vara slut när de har sen lunch. Mat har funnits. När det blir färre som kommer plockas linjer ihop för att rotationen av maten ska bli högre. Lock läggs på för att säkerställa att maten hålls varm. Om det uppstår frågetecken prata med måltidspersonalen.
  • Önskar glassmaskin. Dyrt och kräver stor hygien, inte aktuellt.
  • Önskar större variation av rätter, mer ugnspannkaka, kroppkakor, biffar och raggmunk.
  • Önskar fler kalla såser till råkosten.
  • Fler kryddor. Vi har tvingats plocka bort kryddor för att de misskötts. Längre gör ett nytt försök med att ställa fram.
  • Vill att fler grönsaker serveras "rena".
  • Krossad ananas efterfrågas.
  • Fisk, tycker att det serveras för ofta. Enligt rekommendationer bör vi äta fisk 2-3 gånger per vecka. Vi har valt att servera fisk 1 gång per vecka som lunch. Det fins alltid ett val att äta vegetariskt om det finns någon som absolut inte vill äta fisk.
  • Upplever att soppan inte mättar tillräckligt. Soppan vi serverar är matig och vi serverar alltid med mjukt bröd. Under den kalla årstiden serveras soppa och under den varmare delen serverar vi salladsblandningar. Soppa serveras 2-3 gånger under en fyra veckors period.
  • Soppor som gillas; Gulaschsoppa, tomatsoppa, potatis- och purjolökssoppa, cowboysoppa och broccolisoppa.
  • Större variation på de vegetariska rätterna önskas. vill att den vegetariska rätten är samma som den ordinarie rätten. Vi har valt att skifta dagar för att variationen ska bli större. Blir fler rätter att välja mellan.
  • Bröd är gott speciellt med kryddsmör.
  • Knäckebrödet kan ibland vara mjukt och segt. Minska mängden hårt bröd som exponeras. Mindre åtgång av detta när mjukt bröd erbjuds.
  • Önskar mellanmål, plocka mer bröd och dryck eftermiddagar. De pengar som finns avsatta för lunch behöver användas till detta.
  • Fröbrödet är gott, fruktbrödet inte lika gott.
  • Glutenfritt bröd önskas. Finns att få varje dag men kan vara undanplockat, prata med måltidspersonal.
  • Önskar fler burkar av salt och peppar. Finns i restaurangen men plockas med till borden.
  • Önskar längre öppettider i caféet måndag-torsdag.
  • Kycklingmackan är god, varför ska priset vara högre. Mackorna kostar olika beroende på kostnaden för ingredienserna och tiden för beredningen. Kyckling är dyrt.
  • Gärna konserverad persika.

Kerstin och Jonathan med arbetskamrater tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.

Kerstin Berg