Gå till innehåll

Matråd

Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.

Kallelse till matråd

När? Tisdagen den 2 maj klockan 14.00.
Var? Sal E101, Lars Kaggskolan.

Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.

Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Birgitta Karlsson, kökschef

Minnesanteckningar från matråd den 28 november 2022

Alla hälsas välkomna till matrådet. Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.

Planering av matsedel

Vi planerar matsedeln efter Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i
skolan. Kökschefen på Lars Kagg, Jenny Nyström och Stagneliusskolan träffas med jämna mellanrum för att planera matsedel. Vi försöker att tillgodose respektive skolors önskemål och synpunkter.

Vägning av organiskt avfall

Varje termin väger vi en veckas matrester som slängs för att hålla koll på volymen mat som slängs per gäst. Vid varje vägningsvecka serveras samma rätter för att kunna jämföra resultatet över tid. De två vägningarna för år 2022, vecka 7 och vecka 39 var okej. I genomsnitt har ca 29 g/person slängts vilket totalt blir för skolan ca 130 kg mat per vecka. Att slänga mat är både oekonomiskt och miljömässigt förkastligt. Barn i de lägre stadierna slänger mindre, högre upp i stadierna slängs mer mat i soporna.

Öka andelen vegetabilier

Vi behöver bli bättre på att äta mer vegetabilier. Vegetabilier är bättre ur miljösynpunkt och utifrån ett hälsoperspektiv.

Skolmatsappen upphör vid årsskiftet

Vi kommer att upphöra med tjänsten Skolmatsappen vid årsskiftet. Matsedeln publiceras på hemsidan, följande länk:
https://www.gyf.se/sv/restaurangochcafe/Matsedel-Lars-Kagg/

Viktigt att lunchschemat respekteras

Det är viktigt att alla respekterar lunchschemat för att det inte ska bli för trångt i restaurangen och för att sittplatserna ska räcka till. Det är dessutom viktigt för att maskinerna i köket ska hinna laga tillräcklig mängd mat. Restaurangen har också ett högsta antal personer som får vistas i lokalen samtidigt och som måste respekteras. Restaurangen och köket är i minsta laget och det finns planer för framtida utbyggnad av restaurang och kök för att möta framtidens elevökning. Utbyggnaden kommer inte att påverka nuvarande elever på skolan. För att det ska fungera på bästa sätt är det viktigt att den planering som gjorts efterlevs.

Miljön i restaurangen

För att lunchmiljön ska vara trivsam är vi alla beroende av varandra. Det är viktigt att vi plockar undan tallrikar och glas efter oss när vi ätit färdigt och att vi lämnar platsen trevlig. Vi är många på skolan och vi måste ta ansvar för vår gemensamma miljö.

Punkter från elever som är bra, kan förbättras från samtliga:

  • Flera upplever att när man äter sent finns det ibland för lite mat. Ibland uppstår väntetider för att mat ska komma till serveringslinjerna.
  • Glasen är för små, när nya glas köps in ska en större modell köpas in.
  • Nybakade brödet uppskattas
  • Maten uppskattas
  • Bra att det ofta finns flera val
  • Morötter, fråga om citron tillsätts. Nej morötterna är naturella.
  • Vegetarisk kost, viktigt att komplettera måltiden med råkost och bönor. Vissa vegetariska biffar har mindre andel protein och bygger på att måltiden kompletteras med protein i form av tillbehör.
  • De elever som har frågor angående specifik specialkost, kontakta personal i linjen för specialkost.
  • Vissa elever gillar inte musiken inför rugbyn, andra tycker om musiken. Önskar att volymen sänks
  • Handspriten kan ta slut ibland, säg till så fylls den på
  • Önskar större variationen på de vegetariska produkterna. Önskar större variation på de vegetariska salladerna
  • Vill att grupper med färre elever sätter sig vid bord som är mindre för att större grupper ska kunna sitta tillsammans. Kan det lösas genom att möblera annorlunda?
  • Vill att såsen anpassas till vegetariskt
  • Önskar större såsslev
  • Såsen uppskattas oftast
  • Philadelphia ost uppskattas
  • Önskar gräddsås i stället för skysås
  • Det är kul med matsalens Instagram och att den uppdateras
  • Vissa tycker att mackorna är lite för dyra, kanske skulle kunna sänkas i pris bara några enstaka kronor, kanske till 20/23
  • Saknar Aloe Vera med smak av melon
  • Önskar att det är tydligare när lunchen är planerad, önskemål om block i
    schemat för lunch (behöver lyftas med planerare) Efterfrågar mer tydligt när lunchen är planerad.
  • Om man vet att det finns personer på skolan eller i restaurangen som inte
    tillhör vår skola ska personalen meddelas.
  • Större tallrikar önskas
  • Kebabrulle önskas
  • Vill inte att enbart vegetariskt alternativ serveras för samtliga
  • Sätt tillbaka saltkar där det ska vara när du är klar
  • Kolsyrade vattnet, när kolsyran är slut säg till personal

Kerstin med personal tackar för alla synpunkter och avslutar mötet. Speciellt tack till Neo som bistått med minnesanteckningar.

Kerstin Berg