Gå till innehåll

Matråd

{"X":0.01,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Är det något du är nöjd eller missnöjd med? Låt oss få veta det. Vi ser gärna att alla klasser har representanter i matrådet. Matrådet träffas en gång per termin och diskuterar frågor som rör mat och miljö i skolrestaurangen.

Hitta på sidan

Kallelse till matråd

När? Torsdagen den 10 april klockan 14.00.
Var? Sal E101, Lars Kaggskolan.

Vi träffas för att diskutera frågor som berör mat och miljö i elevrestaurangen. Vi ser gärna att alla klasser är representerade på matrådet.

Välkomna!
Kerstin Berg, kostchef
Jonathan Lindström, tf. kökschef

Minnesanteckningar från matråd den 10 april 2025

Alla hälsas välkomna till matrådet. Matrådet är ett forum för diskussioner kring mat och miljö i elevrestaurangen. Det är viktigt för oss i köket att veta vad våra gäster tycker om mat och miljö.

Matrådet lägger ett större fokus på pågående planering för om- och tillbyggnad av restaurang, kök och café. Andreas Magnusson, lokalstrateg medverkar på matrådet

Information kring pågående plan för om- och tillbyggnad av restaurang, kök och café
Det finns ett behov av att renovera samt utöka kapaciteten för Lars Kaggskolans kök, restaurang och café. Arbete pågår kring framtagning av ritningar samt ekonomiska kalkyler för projektet. Slutgiltiga beslutet kommer att tas av Direktionen hösten 2025. Perioden som i nuläget är aktuell för byggstart är i januari 2026 och att allt ska vara helt klart inför höstterminen 2027. Det finns behov av att öka kapacitet i köket samt att öka andelen sittplatser i restaurangen. Det finns också ett stort behov av underhåll av lokalerna. Ritningar visas och förklaras.
Ombyggnationen kommer att påverka hela skolan, beroende på etapp. Viktigt med information inför och under byggprocessen, plan för detta kommer att skapas. Först behöver vi ett beslut, tas hösten 2025.
Frågeställning, vad är viktigt för er elever för att miljön i restaurangen ska kännas bra?

Matsvinn

I verksamhetsplanen för 2025 finns mål om att minska matsvinn. Under många år har verksamheten vägt matsvinn under en vecka per termin. Vägningen görs för att vi ska kunna ha koll på svinn och vilka mängder som kastas. Vid senaste mätningen på Lars Kaggskolan vecka 7, slängdes 26,0 g/person ätbar mat. En bra siffra, bäst i klassen av våra skolor på förbundet. Omräknat i portioner blir detta ungefär 200 portioner som slängdes på Lars Kaggskolan vecka 7. Vi har skickat ut bildmaterial och diskussionsfrågor kring matsvinn till lotsar, information att delge och diskutera på klasstid. Hur många känner igen att ni diskuterat detta på klasstid?

Sammanfattning av synpunkter från elever

Önskar färre vegetariska serveringar
Då grytor eller soppa serveras silas komponenter ut, varje gäst måste ta mat ansvarsfullt och tänka på sina kompisar.
Önskar parmesanost till köttfärssås och pasta
Gärna servera torkad frukt och ananas som tillbehör
Musik önskas i restaurangen
Separerade grönsaker
Ost till taco
Kokt potatis upplevs ibland hård, något vi också reflekterat över. Potatis som legat i kyl över helg är svåra att koka.
Ketchup önskas till fler måltider
Köttbullar med nötfärs, kostnadsfråga och tillgångsfråga. Stor prisskillnad samt en brist på nötkött för tillfället.
Frukt och keso i salladsbaren, gärna apelsinklyftor
Gärna morotsstavar och gurkstavar i salladsbaren
Önskemål om olivolja som komplement i salladsbaren
Salladskrydda, vi vill tipsa om en vingretti som finns vid salladen, innehåller salladskrydda.
Pålägg önskas till bröd, vid soppdagar och salladsdagar finns detta. Erbjuder även vitlökssmör
Maten är god
Önskar försäljning av energidrycker i caféet. Det är inte hälsosamt med energidrycker, kan vara direkt skadligt i stora mängder.
Vill att vi skyltar upp serveringslinjerna bättre
Salladsbaren i vegetariska linjen upplevs att ibland ha större utbud. Vegetariska linjen har ibland kompletterande sallad till måltiden för att öka proteininnehållet i måltiden. Stort sett har samtliga linjer samma sallader, kan finnas rest från dagen innan utsatt i någon av barerna.
Diskuterar priser i cafeterian. Prissättningen är utifrån kostnaden av produkten samt tid. Onyttigare alternativ fullpris medan nyttigare alternativ subventioneras något. Caféverksamheten ska vara kostnadsneutral.
Önskar att caféet öppnar en 10 minuter tidigare, 7:50 i stället för 08:00
Önskar att placeringen av kåren behålls på nuvarande plats. Noga övervägd placering. Vid till- och ombyggnad av kök, restaurang och café till en rimlig kostnad är det många faktorer att förhålla sig till.
Ost- och broccolisås till pasta är gott, vill inte att kikärtor tillsätts i såsen
Matigare mackor i caféet, fråga efter grövre bröd. Personalen kan ofta göra på beställning.

Pizza önskas i restaurangen, svårt att kunna tillaga den mängden som skulle behövas. Kan aldrig bli som en pizzeria, saknar den typen av ugn.
Vegetarisk quornburgare uppskattas
Vill att allt bröd ska vara uppskuret, även bullar. Är inte möjligt att skära den mängd bröd. Nya köket kommer ha plats för skivmaskin, dock ej möjligt att skiva bullar.
Vitlökssmör är gott
Köket vill gärna få in förslag och önskemål på vegetariska rätter. Mejla oss gärna lk_kok@ksgyf.se
Kerstin och personalen i köket tackar för alla synpunkter och avslutar mötet.
Kerstin Berg