Studie- och yrkesvägledare
Vi erbjuder dig vägledningsamtal, information och stöd under din gymnasietid och inför framtiden.
Till oss kan du vända dig med frågor som rör bland annat:
- Din individuella studieplan
- Utbildning, arbetsmarknad och yrken
- Antagningsregler, behörighet, urval och ansökan till olika utbildningar
- Individuella val och valbara kurser
- Högskoleprovet
- Byte av program/kurs/inriktning, studieuppehåll för utlandsstudier, utökad kurs, avbrottsanmälan med mera.
Lättast är att du bokar en tid hos oss via mail. Föreslå gärna flera stycken tider som passar dig. Du hittar oss i E-korridoren.
Boka besök hos oss
Nu finns några nya tider att besöka program på Lars Kaggskolan. Gå in på länken för det program du är intresserad utav och fyll i formuläret för att anmäla ditt intresse.
Om något program blir fullt så kommer formuläret att stängas ner alternativt så kommer du att meddelas.
Studier efter gymnasiet
Högskola och universitet
- På studera.nu
Länk till annan webbplats. hittar du information om alla universitet och högskolor, högskoleprov, studieinformerande broschyrer och mycket mer. Du kan även från denna sida logga in dig på antagning.se
- antagning.se
Länk till annan webbplats. Här söker du utbildning på alla universitet och högskola och hittar det du behöver veta om anmälan och antagning.
- Högskoleprovet
Länk till annan webbplats. Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Om du skriver det deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen till högskolan. Det ökar dina chanser att komma in på populära utbildningar om du har behörighet. Om du har en funktionsnedsättning eller diabetes, kan universitetet eller högskolan försöka anpassa provsituationen för dig och dina behov. Allt om högskoleprovet
Länk till annan webbplats. hittar du även på Facebook
- Universitets- och högskolerådet
Länk till annan webbplats. Här hittar du allt om tillträdesregler; grundläggande behörighet, särskild behörighet med mera.
Folkhögskola
Här kan du komplettera dina betyg eller plugga vidare efter gymnasieskolan. Folkhögskolorna ger dig valmöjlighet till kortare eller längre utbildningar, allmänna och särskilda kurser, eftergymnasiala utbildningar eller yrkesutbildningar.
folkhogskola.nu Länk till annan webbplats.
Yrkeshögskola(YH)
Yrkeshögskoleutbildningar är skräddasydda efter behov i arbetslivet och kan leda till en yrkeshögskoleexamen (minst ett år) eller en kvalificerad yrkeshögskoleexamen(minst två år)
För att veta vilka behörighetskrav som gäller och för att hitta alla utbildningar och kontaktinformation till skolorna hittar du på yrkeshogskola.se Länk till annan webbplats. och yhguiden.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Konst- och kulturutbildningarnas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kommunal vuxenutbildning (Komvux)
På Vuxenutbildningen finns möjlighet att komplettera dina betyg, läsa kurser som du tidigare inte läst eller höja betyg i kurser som du tidigare har läst för att exempelvis söka olika utbildningar på universitet och högskola.
Här kan du läsa in både grundläggande och särskild behörighet.
För mer information vad som gäller och vad som finns att erbjuda är det viktigt att du tar kontakt med vuxenutbildningen (Komvux) där du bor.
Utlandsstudier
Funderar du på att studera i ett annat land? Tänk på att läsa på ordentligt och att vara ute i god tid! Visste du att många högskolor och universitet har utbyten med andra länder inom programmen?
Studera.nu - Utland Länk till annan webbplats.
Study abroad Länk till annan webbplats.
Educations.com Länk till annan webbplats. - Study abroad with Educations.com - university and college study abroad educational programmes to suit every international student.
EF Länk till annan webbplats. - Education First
CSN Länk till annan webbplats. - Ska du börja studera? Eller vill du veta mer om hur och när studielånet ska betalas? Här hittar du all information du behöver för att söka studiestöd och betala tillbaka.
Utbildning och arbetsmarknad
SACO Länk till annan webbplats. - Få hjälp att ta kontroll över din framtid och göra ett smart utbildningsval med Sacos guide till studievalet. Eller dyk direkt in i våra fakta om yrken, framtidsutsikter och lön som du hittar i Yrken A-Ö.
Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats. - Hitta jobb, läs mer om yrken, utbildning och framtidsprognoser. Gör intressetest och få tips om cv och anställningsintervju.
SCB Länk till annan webbplats.- Trender och prognoser om utbildning och arbetsmarknad
Allastudier Länk till annan webbplats. - Sök, hitta och jämför utbildningar
Malin Långberg
Studie- och yrkesvägledare för Bygg- och anläggning, Hantverksprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet
Ann-Kristin Steen
Studie- och yrkesvägledare för El- och energiprogrammet, Teknikprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet
Patrick Williamsson
Studie- och yrkesvägledare för Fordonsprogrammet och Introduktionsprogrammen