SFI - Utbildning i svenska för invandrare
Utbildningen i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket enligt Skolverkets kursplaner.
Hitta på sidan
En person har rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare på Axel Weüdelskolan från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 20 år, om han eller hon är bosatt i Kalmar kommun, och saknar sådana grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen syftar till att ge.
Intagningen till SFI-kurserna sker kontinuerligt i mån av plats och studierna pågår hela året.
Undervisning
Undervisningen omfattar 15 timmar i veckan utlagda på fem halvdagar. Beroende på studiebakgrund och förkunskaper tar SFI- studierna olika lång tid. Det finns även möjlighet att studera på kvällstid, för dig som är studievan.
SFI-undervisningen är indelad i tre studievägar och bedömningen av vilken nivå en elev ska börja sina studier på, utgår från en kartläggning av elevens kunskaper, förutsättningar och vad som i övrigt kan ha betydelse för möjligheterna att uppfylla kurskraven.
T.ex. vänder sig studieväg 1 i första hand till personer utan eller med kort studiebakgrund och studieväg 3 till dem som är mycket vana att studera.
En elev kan avsluta utbildningen i svenska för invandrare efter respektive kurs men meningen är att alla elever ska ges möjlighet att studera till och med kurs-D.
Du kan få betyget G-godkänd eller I-icke godkänd från kursen om du fullföljer kursen. Avbryter du kursen i förtid, kan du få ett intyg som visar vilka av kurskraven du har uppnått.
Ansök till SFI
Prövning
Prövningen kostar 500kr om du inte gått kursen och är kostnadsfri om du tidigare blivit underkänd (F eller IG) i kursen (bifoga betyg/intyg om du gått SFI-kursen på någon annan skola än Axel Weüdelskolan).
Skriv ut eller fyll i och mejla blanketten till komvux@gyf.se
Du kan också lämna in blanketten i receptionen på Axel Weüdelskolan.
En sammanhållen utbildning
Hos oss på Axel Weüdelskolan kan du kombinera dina SFI studier med olika orienteringskurser. För att veta mer om dessa kan du läsa om dem nedan.
Språkpraktik
Språkpraktik innebär att eleverna är ute på en arbetsplats i kombination med SFI-studierna. Vanligast är att eleverna studerar halva dagen och är på sin praktikplats den andra halvan av dagen. Andra individuella lösningar finns också om det är gynnsamt.
Ekonomi
Du kan kombinera SFI-studierna med arbete eller praktik. Du betalar ingenting för SFI-utbildningen. Obs! Du kan inte få studiemedel från CSN för dina studier på SFI.
SFI:s webbplats
SFI (Utbildning i svenska för invandrare) har utvecklat en webbplats avsedd för vuxna invandrare som studerar på kurs A, B och C. Webbplatsen är öppen för användning för alla som önskar. Den är ständigt under utveckling och nya filmer publiceras med jämna mellanrum.
SFI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lina Johansson
SFI-administratör