Gå till innehåll

21 april 2023

Vi startar upp industritekniskt gymnasieprogram på Lars Kaggskolan

Områdeschef Stefan Regebro, direktionsordförande Anna Thore, Programrektor Linda.

Foto: Sofia Simonsson

Från och med höstterminen 2024 startar vi upp det industritekniska gymnasieprogrammet med inriktning ”produkt- och maskinteknik” på Lars Kaggskolan.

Under en följd av år har det blivit allt svårare för företag inom industrin, i den södra delen av Region Kalmar, att rekrytera medarbetare med specifik kompetens. Företag i branschen har därför kontaktat Kalmarsunds gymnasieförbund med en önskan om att starta upp ett lärlingsförlagt industritekniskt program.

Under våren och hösten 2022 genomförde rektorer på Lars Kaggskolan flera möten med representanter från olika företag i branschen för att säkerställa att det finns tillgång till lärlingsplatser. De undersökte även vilken av inriktningarna inom programmet som skapar största möjliga förutsättningar vad gäller kompetensförsörjningen framöver.

17 företag vill ta emot lärlingar

I samråd med samordnare för kompetensförsörjning (på Region Kalmar län) bestämde vi att inriktningen ”Produkt- och maskinteknik” är den som skapar största möjliga förutsättningar för att möta det behov branscherna efterfrågar.

— Vi ser ett stort kompetensbehov där många av våra anställda kommer att gå i pension om några år och vi har många underleverantörer som är i samma situation. Så det finns ett enormt kompetensbehov inom industrin, säger Mary Winblad, HR-chef på Norden Machinery.

Redan nu har 17 företag gått med på att ta emot lärlingar från programmet. Det första året kommer att bestå av kurser på skolan, för att eleverna sedan ska få möjlighet att ge sig ut på de olika arbetsplatserna.

Fullt utbyggt 2026

Programmet räknas vara fullt utbyggt hösten 2026 med en organisation på en klasstorlek med 16 elever, totalt 48 elever åk 1–3.

"Utbildningen är skräddarsydd för industrin i Kalmar län, som länge haft ett stort behov av utbildad personal, men som haft svårt att hitta anställda med rätt kompetens" skriver Sveriges Radio

Är du intresserad av utbildningen?

Håll utkik på vår webbplats och utbildningsbroschyr i början av höstterminen 2023 - där och då får du mer information om utbildningen.