20 november 2023
En vecka fri från våld
Nu är det "En vecka fri från våld" och vi är självklart med och deltar. Det kommer att ske en rad olika aktiviteter och insatser på olika håll i hela Kalmar län - för ett Kalmar län fritt från våld.
Ett av våra främsta uppdrag på Kalmarsunds gymnasieförbund är att arbeta för en trygg skola. Detta innebär nolltolerans mot våld i alla dess former och det regleras i arbetet mot kränkande behandling, trakasserier och diskriminering. Det är också kopplat till jämställdhetsplanens mål och framför allt "Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer".
Under veckan kommer vi göra olika aktiviteter och bjuda in externa aktörer:
- Polisen, kvinnojouren, fältarna och Länsstyrelsen kommer att besöka skolor i förbundet med informationsbord, där elever och medarbetare kan diskutera och ställa frågor.
- Under veckan infaller "Orange day" på fredag den 25 november. Vi lyser upp en del av förbundets fönster med orangea lampor under perioden 25 november – 10 december.
- Gymnasieprogrammen ordnar sina egna aktiviteter under veckan. Klasserna kommer att få ta del av film och diskussioner på olika sätt.
Några gymnasieprogram samarbetar med Kalmar Zontaklubb med bland annat:
- Med mode och flärd för en bättre värld. Elever från Lars Kagg stylar mannekängerna. Modeshow den 20 november klockan 18.30 i ca 30 minuter i Kalmarsalen, insläpp klockan 17.45. Biljetter kostar 200 kronor och finns att köpa i alla medverkande butiker.
- Bandknytning på Västerportsbron den 27 november klockan 14.00. 301 stycken band knyts, där varje band representerar en kvinna som 2022 utsatts för våld i Kalmar kommun.
- Avtäckning av skyltfönster på Storgatan 26 den 27 november klockan 16.00. Skyltfönstret har dekorerats av estetelever på Jenny Nyströmskolan.
MVP är en röd tråd genom hela veckan
En vecka fri från våld handlar om att på olika sätt belysa våldets former samt det stöd som går att få både om du bevittnar, utsätts eller utsätter för våld. Vi arbetar aktivt för att förebygga detta genom utbildning i mentors in violence prevention (MVP). MVP handlar om kompetensutveckling för personalen samt lektioner för våra elever kring våld, genus och åskådarperspektiv. I Förbundet har vi utbildat åtta stycken i steg 2, vilket ger oss möjligheten att utbilda varandra vidare i frågor kring ett våldsförebyggande arbete utifrån metoden MVP. Vi fortsätter belysa frågan och vill uppmuntra till fler samtal om samtycke och goda relationer.