Restaurang & café / Minska matsvinnet

Rädda planeten och minska matsvinnet

FN:s medlemsländer har ett globalt miljömål där en del är att vi ska minska matsvinnet med 50% fram till år 2030.
Den norske medaljvinnande kocken Christer Rødseth brinner för att minska det enorma matsvinnet. Se hans inspirerande filmer från SVT Play - Matchocken (länken till höger). I Norge t.ex. slängs 35 miljoner kg kött/år, 40.000 bananer/dag och 24.000 liter läsk/dag. Sveriges befolkning är nästan dubbelt så stor som Norges och vi slänger cirka 97kg mat/person och år. (I Sverige kastar vi 1,3 miljoner ton matavfall/år)

Världsnaturfonden WWF har fyra sätt för hur du kan äta för en hållbar planet. Mer information finns på deras sida enligt länken nedan.

På wwf.se hittar du fyra sätt äta för en hållbar planet

Öka - Ät mer från växtriket

Minska - Ät mindre, men bättre kött

Välj - Svenskt, certifierat eller miljömärkta produkter

Sluta - Släng ingen ätbar mat

Matchocken