Gå till innehåll

Undersköterskeutbildning

{"X":0.1,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Undersköterskeutbildningen på Ölands utbildningscenter vänder sig till dig som vill arbeta inom ett yrkesområde där du dagligen gör skillnad i någon annan människas liv och inom en bransch där det finns gott om jobb.

Hitta på sidan

Utbildningen omfattar 1500 poäng och är utformad enligt Skolverkets nationella yrkespaket. Det som utmärker den nya utbildningen är att det inte längre finns olika inriktningar – det är nu en och samma utbildning för alla områden inom vård och omsorg och yrkestiteln blir undersköterska.

Ölands utbildningscenter är naturligtvis certifierade inom Vård- och omsorgscollege. Efter genomgången utbildning med godkända betyg erhåller du ett diplom som utfärdas av VO-college. Detta gör dig eftertraktad och ger dig möjlighet till jobb i hela Sverige.

  • Utbildningsanordnare: Ölands utbildningscenter
  • Behörighet: Grundläggande svenska/svenska som andraspråk
  • Kostnad: Utbildningen är kostnadsfri. Du betalar själv din litteratur.
  • Finansiering: Utbildningen berättigar till CSN. Mer information och ansökan på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Ansökan: Kontakta studie-och yrkesvägledare på Ölands utbildningscenter.

Utbildningen

Utbildningen bedrivs via ÖUC Distans vilket innebär 80% distans, 20% skolförlagd tid i Borgholm. Studierna sker självständigt med hjälp av studiehandledning på en webbaserad plattform samt kurslitteratur. En dag per vecka är undervisningen schemalagd på skolan. Dessutom har du möjlighet att träffa dina lärare vid olika tillfällen i veckan i skolans studiehall. Dina lärare finns också tillgängliga via mail, mobil och med handledning via webben. Detta för att erbjuda stor flexibilitet som gör det möjligt för dig att kombinera din utbildning med ditt arbete.

Varje kurs innehåller moment och lektionstillfällen där närvaro i skolan är obligatorisk. Dessa kan vara i form av diskussioner, föreläsningar, studiebesök eller praktiska övningar.

En del av utbildningen består av praktik (APL) inom olika vårdinstanser, där du har möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. I planeringen inför APL tar vi givetvis hänsyn till din eventuella tidigare arbetslivserfarenhet.

Specialistområden

Som utbildad undersköterska har du möjlighet att vidareutbilda dig inom olika områden. Du kan t.ex. studera vidare till specialistundersköterska inom geriatrik, psykiatri eller demens. Det finns också möjlighet att läsa till steriltekniker eller ambulansvårdare. Du kan också utbilda dig inom specialiteter som anestesi, operation och intensivvård. Det kommer även att finnas möjlighet till vidareutbildning inom LSS.

Framtiden och karriärmöjligheter

Med en undersköterskeutbildning i bagaget öppnar sig många dörrar för dig. Bristen på vård- och omsorgspersonal är stor inom såväl äldreomsorg och LSS-verksamhet som inom sjukvård. Möjligheten till jobb utomlands är stor – svenska undersköterskor är mycket eftertraktade i bl.a. Norge och Danmark. Du kan också söka jobb inom internationella hjälpverksamheter ex via Röda korset, UNICEF eller Svenska kyrkan.

Det finns undersköterskor som efter en tid i yrket fortsätter att studera till till exempel polis, socionom, lärare eller sjuksköterska. Du kan också, efter fem år inom yrket, utbilda dig till yrkeslärare för undersköterskor.

Kursstart: 19 augusti 2024

Sista ansökningsdag: 31 maj 2024