Gå till innehåll

Hantverksprogrammet

{"X":0.065,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Är du intresserad av människor, service och design? Vill du ha ett kreativt och inspirerande yrke? Tycker du om att skapa med dina händer, arbeta med färg, form, mode och skönhet? Då är hantverksprogrammet något för dig. Hos oss kan du läsa inriktningen "frisör, barberare, hår- och makeupstylist".

Hitta på sidan

Det här lär du dig på hantverksprogrammet

Hos oss är första året gemensamt oavsett yrkesutgång. Syftet är att du ska få lära dig olika tekniker inom hår- och make up och därmed få en inblick i de två yrkesutgångar vi erbjuder, frisör - och makeup stylist.

På programmet kommer du att utveckla hantverksprocessen som är det viktigaste för en hantverkare. Det innebär att kunna identifiera kundens behov, kunna planera och välja lämpliga material och tekniker för det som ska skapas. 

Det handlar också om att kunna välja och hantera verktyg på ett riktigt sätt, samt att genomföra arbetet och redovisa hur du gått till väga samt analysera och utvärdera resultatet. Du får också lära dig att kommunicera med de som berörs av ditt hantverk.

Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter om olika behandlingar, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom branschen.

Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Kreativ förmåga
  • Social förmåga
  • Säljinriktad 

Utbildningen kan leda till arbete inom frisörbranschen, som hår- och makeupstylist eller arbete inom därtill kopplad fackhandel.

En inriktning med två yrkesutgångar

Det finns en inriktning på hantverksprogrammet som heter "frisör, barberare, hår- och makeupstylist". Hos oss erbjuder vi två yrkesutgångar:

  • frisör
  • hår- och makeupstylist

Yrkesutgång Barberare erbjuds inte på Lars Kaggskolan

Du söker till yrkesutgången i slutet av årskurs 1. Urvalet till ett bestämt antal platser inom varje yrkesutgång sker utifrån dina betyg i årskurs 1.

Yrkesutgång Frisör

Här får du lära dig grunderna inom frisöryrket genom att skapa och vara kreativ med håret som material. Du kommer att få klippa, färga, permanenta, styla och göra uppsättningar. Vi lär och övar moment på dockor, på varandra, på modeller och på kunder.

Utbildningen innehåller även teori i färglära, kemi, ekonomiska beräkningar, arbetsmiljö, branschen och yrkets historia samt entreprenörskap. Under din utbildning kommer du att uppleva en tydlig koppling till yrkeslivet genom ditt arbetsplatsförlagda lärande (apl) på frisörsalong under 15 veckor, men också i skolans egen frisörsalong där du kommer att få hantera kunder.

Vårt mål är att du ska vara redo att göra ditt delprov i slutet av din utbildning som branschen examinerar, för att sedan efter avslutad utbildning och examen kunna jobba som frisöraspirant.

Frisöraspirant

Frisöraspirant innebär att du är anställd som trainee på en salong efter din gymnasieutbildning hos oss. Du jobbar som trainee i 2000 timmar efter din gymnasieutbildning. Därefter har du möjlighet att göra ett gesällprov för att visa att du klarar branschens krav för ett gesällbrev som är ett yrkesbevis i frisöryrket. Med ett gesällbrev i din hand betraktas du som färdigutbildad frisör både i Sverige och utomlands.

Yrkesutgång Hår- och makeupstylist

Här kommer du få lära dig att utföra både make up, hårstyling och klädstyling. Från att du lär dig grundläggande moment inom skönhet, makeup och hårstyling till moderna trender och specialeffekter för teater och film. Vårt mål är att du ska vara redo att arbeta som hår- och makeupstylist direkt efter gymnasiet.

Under lektioner i makeup övar du olika tekniker på dina klasskamrater och låter även dina kompisar använda dig som modell. För att bli skicklig krävs att du är bra på att möta nya människor, ha tålamod och gilla att arbeta med färg, form och vara kreativ.

Utbildningen innehåller även teori i färglära, hud och hår, ekonomiska beräkningar, försäljningstekniker samt modets utveckling genom tiderna.
Vi lägger stor vikt vid service, bemötande och försäljning som du också praktiserar under dina 15 veckors praktik (apl).

Diplom och examination

Diplomen du har möjlighet att få med dig är makeupartist och personal shopper. Diplomen är för våra elever kostnadsfria, frivilliga och förstås meriterande för dig när du söker arbete. Examinationstillfällen i make up bedöms av externa examinatorer från branschen.

Det här kan du jobba med i framtiden

Den här yrkesutgången ger dig möjligheter inför en stor arbetsmarknad. Mode, skönhet, event, film, reklam och teater är exempel på spännande branscher där du kan arbeta.

{"X":0.0,"Y":0.18666666666666668,"Width":1.0,"Height":0.66666666666666663}

Gymnasiearbete

I slutet av programmet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen görs på en arbetsplats i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Apl förläggs i samverkan med etablerade branschföretag inom regionen.

Apl  är en obligatorisk och viktig del i utbildningen som ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker arbete. På apl på hantverksprogrammet får du lära dig använda det som du läst om i skolan. Du får använda det du lärt dig ute i arbetslivet och träffa nya människor.

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för hantverksprogrammet på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Studera vidare efter programmet och behörighet

Du kan börja arbeta direkt efter utbildningen eller fortsätta studera på yrkeshögskola eller folkhögskola. Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet men kan även väljas bort.