Gå till innehåll

Naturvetenskapsprogrammet

{"X":0.2025,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Är du intresserad av biologi, fysik, kemi, matematik och vill förstå hur allt hänger ihop? Det här är programmet för dig som är intresserad av naturvetenskapliga ämnen och frågor.

Hitta på sidan

Det här lär du dig på naturvetenskapsprogrammet

Du utvecklar dina kunskaper om sammanhangen i naturen, livets villkor, fysikaliska fenomen, kemiska processer och matematik. Du studerar naturvetenskapens idéer och teorier både som delar av historien och aktuell forskning.

På programmet utvecklar du ett naturvetenskapligt förhållningssätt där du lär dig att tänka kritiskt, resonera logiskt, lösa problem och göra systematiska iakttagelser. Du värderar olika källor och skiljer på påståenden som är baserade på vetenskaplig och ickevetenskaplig grund. Du arbetar praktiskt med experiment, laborationer och fältstudier.

Du stimulerar din nyfikenhet, kreativitet och förmåga till analytiskt tänkande och får god vana att använda modern teknik och utrustning.

Två olika inriktningar

Naturvetenskap

Du lär dig om biologi, fysik, kemi och matematik. Detta är inriktningen för dig som trivs bäst med de naturvetenskapliga kurserna. Det är också den inriktning som ger den största behörigheten för framtida studier. Du fortsätter med kemi, fysik och biologi och läser flera matematikkurser.

Naturvetenskap och samhälle

Du lär dig om biologi, fysik, kemi, samhällskunskap och geografi. Detta är inriktningen för dig som vill ha en lite bredare utbildning och läsa mera samhällsinriktade kurser.

Det här kan du jobba med i framtiden

En examen på naturvetenskapliga programmet ger dig behörighet till många olika typer av utbildningar på högskola eller universitet. Efter vidare studier kan du bland annat jobba som:

  • Advokat
  • Apotekare
  • Arkitekt
  • Civilingenjör
  • Fysiker
  • Ingenjör
  • Kemist
  • Läkare
  • Optiker
  • Programmerare
  • Projektledare

Gymnasiearbete

I slutet av programmet gör du ett gymnasiearbete. Där får du formulera en frågeställning, planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från viktiga kunskapsområden på programmet.

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för naturvetenskapsprogrammet på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Behörighet till studier efter programmet

Det är viktigt att planera dina studier om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Använd behörighetsvisaren för att se exempel på program du blir och kan bli behörig till efter programmet Länk till annan webbplats.