Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Det här är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du söka arbeten inom restaurang, bageri eller i butik.
Du kan också välja kurser som ger dig möjlighet att läsa vidare på högskolan direkt efter att du har slutat gymnasiet.

En växande bransch
Om du vill arbeta inom branscher som producerar, säljer, serverar eller hanterar arrangemangen kring våra måltider är detta yrkesprogram något för dig. Restaurang- och livsmedelsbranschen är under snabb utveckling och du som väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet har en arbetsmarknad både i Sverige och utomlands.
Två inriktningar
På programmet finns två inriktningar men det första året på programmet är gemensamt och du väljer en av inriktningarna inför årskurs två. Om du vill kan du redan i din ansökan till gymnasiet anmäla ditt intresse för en av dem.
Bageri och konditori
Den här inriktningen passar dig som vill lära dig grunderna i yrken som bagare eller konditor eller som tänker dig ett arbete i café, konditori eller brödbutik.
Kök och servering
Vill du arbeta som kock eller serveringspersonal i restaurang eller storkök är det här den inriktning som du ska välja. Men även yrken som bartender, barista och kallskänka kan vara tänkbara yrken när du är klar med din utbildning.
Fortsatta studier
Efter avslutad utbildning har du behörighet till yrkeshögskola. Om du vet att du vill läsa vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet har du möjlighet att välja att läsa in den grundläggande behörigheten medan du går på Jenny Nyströmskolan.

Besök RL
PROGRAMPLAN
Lärlingsutbildning RL
Gymnasial lärlingsutbildning erbjuds på alla yrkesprogram som finns inom Kalmarsunds gymnasieförbund. När du går en gymnasial lärlingsutbildning läser du två dagar i veckan de gymnasiegemensamma ämnena i skolan. Veckans övriga tre dagar lär du dig yrket på en arbetsplats tillsammans med yrkesverksamma handledare. Efter tre år kan du nå samma mål som om du läst hela din utbildning i skolan och har du lyckats i dina studier och har uppnått examensmålen så kommer du också att erhålla ett examensbevis. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.
Rektor
Programansvarig
Pia Brändström
Signatur: BP
Lärare
Restaurang- och livsmedelsämnen - servering kök
0480-45 17 52
Mattias Lennartsson
Signatur: LI
Lärare
Restaurang- och livsmedelsämnen - servering
0480-45 17 52
Tomas Olofsson
Signatur: OT
Lärare
Restaurang- och livsmedelsämnen - bageri
0480-45 17 26/67