Jenny Nyströmskolan / Utbildningar / Estetiska programmet

Estetiska programmet

Närbild på elev från es programmet med coola solglasögon

Kreativt, lustfyllt och seriöst lärande
Vi ger dig möjligheten att utveckla ett självständigt arbetssätt för att du ska tillgodogöra dig viktiga kunskaper. Vi gör det genom att ha duktiga och engagerade lärare som arbetar målmedvetet att förbereda dig som elev för fortsatta studier.

Alla inriktningar inom ES har lärare inom karaktärsämnena som själva har varit yrkesverksamma inom sitt område. Vi har även kontakter med personer utanför skolan som håller föreläsningar, workshops eller fungerar som mentorer beroende på vilken inriktning du läser.

bild på film klipp

Högskoleförberedande med valmöjligheter

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Din gymnasieexamen ger dig en grundläggande behörighet till fortsatta studier. Använder du dessutom det individuella valet klokt ökar du din behörighet ytterligare. Många elever som gått hos oss studerar vidare inom högskolor, universitet, folkhögskolor och skolor utomlands. En del fortsätter inom dans, teater eller musik men flertalet hittar du i helt andra yrken, till exempel ekonomer, jurister, lärare, psykologer med mera. Vår studie- och yrkesvägledare hjälper dig gärna med råd om hur du bör välja för att nå dit du vill. Ett nära samarbete med Stagneliusskolan och Lars Kaggskolan gör att vi kan erbjuda ett stort utbud av individuella val.

Omgivningen utvecklar dig

På Estetiska programmet lär du dig inte bara av lärarna utan också på andra sätt. Här hittar du både kompisar och lärare som är intresserade av samma saker som du. Tillsammans kommer ni att göra massor av spännande saker under dina tre år på gymnasiet. Det blir mycket jobb – men också kunskaper för livet.

Vi kommer att utmana dig till att ta egna initiativ. Du kommer att få skapa konserter, teaterföreställningar, vernissager eller mediakampanjer. Och det är på riktigt. Det ger dig massor av värdefull erfarenhet som du tar med dig in i framtiden.

Verklighetsbaserade projekt

När du producerar något utvecklar du en förmåga att komma på nya idéer. Detta är ett viktigt sätt att lära sig, oavsett om det är inom media, musik, dans, teater eller bild. Estetiska programmet är därför ett gymnasieprogram där du lär dig att driva processer framåt. När du lämnar programmet efter tre år vill vi att du ska vara nyfiken, kunnig och målmedveten. Du ska våga genomföra projekt och inse värdet av att skapa och lära tillsammans med andra.

WORKSHOPS/AUDITIONS på ESTETISKA-PROGRAMMET

Rektor

Kristofer Bengtsson

Programrektor

för ES och NA programmet

0480-45 17 06

Programansvarig

Jeanette Simson

Signatur: SN

Lärare

Estetiska ämnen - teater

Martin Zetterbjörk

Signatur: ZM

Lärare

Svenska, och svenska som andraspråk

Studie- och yrkesvägledare

Yvette Ljunggren Säfverblad

Studie- och yrkesvägledare

för ES-programmet

0480-45 17 34

PROGRAMPLAN