GYF / Utbildning / Gymnasieprogram / Yrkesprogram / Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram som finns på Lars Kaggskolan. Hantverksprogrammet riktar sig till dig som vill arbeta kreativt med människor och service. Vi blandar praktisk och teoretisk kunskap inom stil, form, proportioner, färg, kemi, arbetsmiljö, ekonomi och entreprenörskap etc. Du kommer få arbeta på modeller och kunder och då yrkesutgångarna är serviceyrken som handlar om att upprätthålla goda kundkontakter lägger vi stor vikt vid service, bemötande och
försäljning i utbildningen.

bild på film klipp

Första året är gemensamt oavsett yrkesutgång. Syftet är att du ska få jobba med olika moment och därmed få inblick i de olika yrkesutgångarna, frisör, barberare och hår- och makeupstylist. I slutet av årskurs 1 söker du yrkesutgång till årskurs 2. Urvalet till ett bestämt antal platser inom yrkesutgångarna sker utifrån dina betyg i årskurs 1.

På Hantverksprogrammet finns skickliga och erfarna lärare och modern professionell utrustning i ändamålsenliga lokaler. Arbetsplatsförlagt lärande (APL), förläggs i minst 15 veckor i samverkan med etablerade branschföretag inom regionen.

Det finns två olika yrkesutgångar på hantverksprogrammet:

  • Frisör
  • Hår- och makeupstylist

Frisör

Inom frisöryrkesutgången kommer du få jobba med olika klipptekniker samt olika former av färg-, permanent och stylingtekniker. Du klipper även skägg och gör brud och baluppsättningar. Under din utbildning till frisör kommer du att uppleva en tydlig koppling till yrkeslivet genom arbetsplatsförlagt lärande på frisörsalonger, men också i skolans egen frisersalong. Vårt mål är att du ska vara redo för att jobba som frisöraspirant efter avslutad utbildning på skolan för att därefter kunna avlägga gesällprovet i frisöryrket och bli behörig frisör.

 

Hår- och makeupstylist

Du kommer arbeta med de senaste trenderna och få vara kreativ. För att bli duktig krävs att du är bra på att möta nya människor, har tålamod och gillar att arbeta med stil, färg och form. Du som utbildar dig till hår- och makeupstylist har en stor arbetsmarknad framför dig. Mode, skönhet, event, film, reklam och teater är alla exempel på växande och spännande branscher där du kan arbeta i framtiden. ”Personal shopper” är också en växande marknad bland olika butiker och ett konkurrensmedel för att bemöta näthandeln.

 

Barberare ev. framtida yrkesutgång

I dagsläget erbjuds inte barberarutgången, men över tid kan beslut förändras om att starta utgången förutsatt att intresse från branschen ökar. Inom barberaryrkesutgången kommer du att fördjupa dig i olika herrtekniker när det gäller såväl hår som skägg och knivrakning. Du kommer att jobba med både sax, maskin samt med kniv i olika längder på hår och skägg. Under din utbildning till barberare kommer du att uppleva en tydlig koppling till yrkeslivet genom arbetsplatsförlagt lärande på salonger. Vårt mål är att du skall vara redo att efter din utbildning ha möjlighet att ta gesällbrev i barberaryrket och därmed bli behörig barberare.

 

Efter utbildningen

Vårt mål är du ska vara redo för att jobba som frisöraspirant, barberare eller hår- och makeupstylist efter gymnasiet. Frisöraspirant innebär att du är anställd som trainee på en salong. Du jobbar som trainee i 3 000 timmar efter gymnasieutbildningen. Därefter har du möjlighet att göra gesällprovet för att visa att du klarar branschens krav för att få gesällbrev i frisör/barberaryrket. Med ett gesällbrev i din hand betraktas du som färdigutbildad frisör både i Sverige och utomlands. Som barberare har du möjlighet till att avlägga barberare gesällen direkt efter avslutad utbildning.

För dig som utbildat dig mot hår- och makeupstylist så kan du efter utbildningen söka arbete inom mode, skönhet, butik, TV, film och teater. Du som önskar har möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola/universitet hos oss på Lars Kaggskolan inom ramen för individuellt val med 100 poäng utökat program.

För mer information - klicka här.

Lärling

Detta yrkesprogram går också att läsa som gymnasielärling från årskurs 2. Det innebär att du har mindre schemabunden tid i skolan och i högre grad är ute på en arbetsplats för att uppnå dina yrkeskunskaper.