GYF / Nyhetslista / Professionsprogrammet 2022

Professionsprogrammet 2022

Publicerad: 2022-12-06 08:21

För tredje året i rad har Kalmarsunds professionsprogram för lärare genomförts. 2022 års upplaga firade vi igår den 5 december med avslutningsceremoni med musik, snittar och bubbel. Tolv lärare har deltagit i årets program. I år har vi även haft extern medverkan med tre lärare från Malmö som deltagit i programmet.

Professionsprogrammet 2022 har haft sex gemensamma träffar. En viktig del under träffarna har varit det kollegiala lärande samtalet. Inom respektive professionsgrupp har lärarna genomfört lektionsobservationer med uppföljande samtal hos varandra. Samtliga lärare har inom programmets ram skrivit en rapport där de bland annat lyfter fram sin vision som lärare och de beskriver även det aktionslärande som de har bedrivit i sin undervisning. Som stöd i skrivandet har lärarna haft seminarie med förbundets lektorer. Som en gemensam grund i både de lärande samtalen och aktionslärandet har deltagarna läst litteratur. En viktig byggsten i professionsprogrammet är förbundets diplomerade skolcoacher. Alla lärare inom professionsprogrammet har haft sin egen coach och genomfört fyra samtal. Följande citat från en av årets deltagare sammanfattar professionsprogrammet på ett bra sätt:

Sammanfattningsvis har professionsprogrammet för mig medfört att jag har fått ta del av och genomfört nya pedagogiska inslag och fått nya insikter och fördjupad kunskap om pedagogik och mig själv som pedagog. Jag har lärt känna pedagoger, tagit del av forskning och genomfört aktioner. Det har varit roligt, givande och stimulerande och en stor förmån och väl investerad tid att få gå en utbildning som jag själv verkligen ville gå.

Våra deltagare: Victor Bengtsson, Lina Sigander, Fredrik Erenius, Sophie Cascalheira, Maria Wennerström, Martin Zetterbjörk, Anna Karlsson, Linda Björk, Marie Lindblad, Ida Carleson, Beatrice Gustavsson och Fahria Erikssson (på bilden saknas Fahria Erikssson).

Du kan på webbplatsen för professionsprogrammet ta del av mer information. Där hittar du bland annat lärarnas filmer om aktionslärande och deras skriftliga rapporter.

Professionsprogrammets webbplats

Kanske är det du som kommer att gå professionsprogrammet nästa år? Ansökan till professionsprogrammet 2023 är nu öppen – du hittar den här på vår webbplats: Professionsprogram