GYF / Nyhetslista / Jenny Nyströmskolans bibliotek får Svensk biblioteksförenings utvecklingsstöd 2022

Jenny Nyströmskolans bibliotek får Svensk biblioteksförenings utvecklingsstöd 2022

Publicerad: 2023-01-24 14:09

Jenny Nyströmskolans bibliotek får Svensk biblioteksförenings utvecklingsstöd 2022 för projektet "Läsambassadörer för ungas läslust". Svensk biblioteksförening har intervjuat vår kollega Isabelle Sjödin som är bibliotekarie på skolbiblioteket.

Projektet, som drivs av skolbibliotekarierna Isabelle Sjödin och Hanna Berg Carlsson, innebär att skolans bibliotek ska starta upp en bokklubb som är helt och hållet styrd av elever. Tanken är dels att klubben ska bli en plats för elever att samlas kring sitt läsintresse utanför skolarbetet, och dels att inspirera andra elever och locka till läsning.

Hur känns det att ha fått föreningens utvecklingsstöd?
– Mycket roligt, vi är jätteglada, säger Isabelle.

Vad ni ska göra med hjälp av stödet?
– Med utvecklingsstödet kan vi beställa in böcker som våra läsambassadörerna själva är intresserade av att läsa. Vi kan också stärka klubbens identitet och känsla av gemenskap genom att skapa en logga som vi kan trycka på knappar, tygväskor, tygmärken och liknande, berättar Isabelle.

Vilket är syftet med ert projekt?
– Vi ser en växande läskultur bland eleverna och att de ofta tipsar varandra om olika böcker. Många unga tipsar böcker till varandra via sociala medier som exempelvis Tiktok med hastaggen #booktok. Detta vill vi lyfta och förstärka genom att ge eleverna ett utrymme på skolan att prata och tipsa om böcker för varandra, säger Isabelle.

Läs hela artikeln