GYF / Nyhetslista / En vecka fri från våld

En vecka fri från våld

Publicerad: 2022-11-10 08:42 Händer som håller i varandra i motljus.

Nu är det "En vecka fri från våld" och vi är självklart med och deltar. Det kommer att ske en rad olika aktiviteter och insatser på olika håll i hela Kalmar län - för ett Kalmar län fritt från våld.

Ett av våra främsta uppdrag på Kalmarsunds gymnasieförbund är att arbeta för en trygg skola. Detta innebär nolltolerans mot våld i alla dess former och det regleras i arbetet mot kränkande behandling, trakasserier och diskriminering. Det är också kopplat till jämställdhetsplanens mål och framför allt "Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer".

Under veckan kommer vi göra olika aktiviteter och bjuda in externa aktörer.

  • Polisen kommer att besöka skolor i förbundet, i den mån de har möjlighet.
  • Under veckan infaller "Orange day" på fredag den 25 november. Vi lyser upp en del av förbundets fönster med orangea lampor under perioden 25 november – 10 december.
  • Årskurs 2 och 3 på gymnasieskolorna kommer att få lyssna till Atilla Yoldas som föreläser om machokultur i Kalmarsalen onsdag den 23 november.
  • Gymnasieprogrammen ordnar sina egna aktiviteter under veckan.
  • Skolorna kan få besök av Kvinnojouren om de önskar.
  • Externa aktörer kommer att befinna sig på skolorna med informationsbord där elever och medarbetare kan diskutera och ställa frågor.

Några gymnasieprogram samarbetar med Kalmar Zontaklubb med bland annat:

  • Modeshow den 21 november klockan 17.45 i Kalmarsalen. Det börjar med mingel i foajén där det finns utställare. Showen börjar klockan 18.30 i stora salen och håller på till cirka 21.30.
  • Manifestation med att knyta band (ett band representerar en kvinna som fallit offer för våldet) på Kalmarsundsbron i Kalmar den 25 november cirka klockan 14.00.
  • Den 25 november visas ett projekt upp som elever skapat i ett skyltfönster (mittemot Dillbergs bokhandel) på kvarnholmen i Kalmar cirka klockan 16.00.

MVP är en röd tråd genom hela veckan

En vecka fri från våld handlar om att på olika sätt belysa våldets former samt det stöd som går att få både om du bevittnar, utsätts eller utsätter för våld. Vi arbetar aktivt för att förebygga detta genom utbildning i mentors in violence prevention (MVP). MVP handlar om kompetensutveckling för personalen samt lektioner för våra elever kring våld, genus och åskådarperspektiv.