GYF / Nyhetslista / Elever går vidare till riksfinal

Elever går vidare till riksfinal

Publicerad: 2023-03-06 08:13

I förra veckan deltog elever från naturvetenskapliga programmet på Lars Kaggskolan i semifinalen i utställningen Unga forskare. Tobias Rydqvist, Theo Bergmark och Jesper Gunnarsson presterade riktigt bra och har nu gått vidare till riksfinalen i slutet av mars.

Vad är Unga forskare?

Utställningen Unga Forskare, SM i forskning, är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är en möjlighet för elever att lyckas bättre med sitt projekt och en chans att nå ett steg längre.
Det började med att eleverna lämnade in sitt bidrag i januari och gick sedan vidare till semifinal i Karlshamn den 2 mars.

- Arbetet "Millikans oljedroppsexperiment – En laddad undersökning" handlar om att utveckla ochoptimera en metod för att bestämma elementarladdningen på gymnasial nivå. Syftet är att fler fysikintresserade elever ska kunna få en förståelse för hur elektronens laddning ursprungligen beräknades, berättar Jesper Gunnarsson

De 55 bästa projekten från hela landet går vidare till finalen och Tobias, Theo och Jespers projekt har vunnit en av de platserna.

- Givetvis känns det fantastiskt att få åka till Södertälje där vi under 4 dagar kommer att få tävla mot andra duktiga gymnasieelever på en ännu högre nivå. Vi väljer att vara ödmjuka inför riksfinalen, men känner också en viss stolthet över att gymnasiearbetet har varit värt intresset, slitet och de långa dagarna på labbet, säger Tobias, Theo och Jesper.

Monter med projektet
 

Var kan vi följa finalen?

I den digitala finalen får besökare från hela Sverige ta del av invigning, jurymöten och sociala aktiviteter online, samt fysiskt på Södertälje Science Park i Södertälje den 28–30 mars. Vid prisceremonin den 30 mars delar de ut priser till ett värde av 500 000 kr och utser Sveriges Unga Forskningslandslag.

För de som vinner en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag fortsätter äventyret under hela året. Som en del i landslaget får du representera Sverige i någon av världens största vetenskapstävlingar för unga och delta i exklusiva, vetenskapliga aktiviteter inom Sverige. Efter ditt landslagsår tar du plats i vårt alumnnätverk.

Nu håller vi tummarna och hejar på Tobias, Theo och Jesper i finalen!