GYF / Nyhetsarkiv / Yrkesskickliga lärare genomgår meriteringsprogram

Yrkesskickliga lärare genomgår meriteringsprogram

Publicerad: 2013-12-04 00:00

Kalmarsunds gymnasieförbund bereder femton yrkesskickliga lärare möjlighet att genomgå meriteringsprogrammet Arete för att påvisa särskild yrkesskicklighet. Under meriteringsprogrammet, som pågår under perioden 28 oktober till 9 mars 2014, skall lärarna utöver ordinarie arbetstid dokumentera och bygga upp en "meritportfölj" som skall bevisa yrkesskicklighet.

– Vi ser verkligen fram emot det här från förbundets sida, säger Mona Jeansson, ordförande i Kalmarsunds gymnasieförbund. Det är ett sätt för oss att kvalitetssäkra vår utbildning inom förbundet och vi hoppas på en spridning av de meriterade lärarnas kunskap till kollegor. Ett kollegialt lärande, där meriterade lärare kan fungera som förebilder för andra lärare.

Som Aretemeriterad får läraren en dokumenterad kvalitetsstämpel som yrkesskicklig lärare, ett användbart bevis på lärarens kompetens. I meriteringsprocessen kommer läraren systematiskt reflektera över sin undervisning och kan på så sätt få nya insikter och erfarenheter, vilket blir en form av kompetensutveckling.

Meriteringsprogrammet Arete är en strukturerad och oberoende metod för att lyfta yrkesskickliga lärare. Under meriteringsprogrammet skall läraren dokumentera sin yrkesskicklighet i meritportföljen, som bedöms inom 4 områden; Kunskapsresultat, Undervisning och lärande, Elevens perspektiv samt Värnar alla elevers rätt till god undervisning. Meritportföljen kommer därefter att bedömas av oberoende examinatorer från Arete Meritering, som avgör om lärarna lyckats visa tillräcklig skicklighet inom bedömningsområdena för att bli Aretemeriterad.

 

Kontakt:
Jenny Herlin

kommunikatör, Kalmarsunds gymnasieförbund
0480 - 45 15 08, 072-24 73 864
This is an email address