GYF / Nyhetsarkiv / Vinnare salladstävling 2019

Skolrestaurangerna vinnare i salladstävling

Publicerad: 2019-09-04 15:29 Elin Wisell, Jennie Johansson och Lena Lennartsson

Restaurang och cafés Elin Wisell (ST), Jennie Johansson (LK) och Lena Lennartsson (JN) skickade in ett salladsrecept till tävlingen ”På salladsbordet hösten 2019” som arrangerades av leverantören Aviko Norden. Där utmärkte de sig med sin potatis- och rotfruktssallad och fick utrymme att fritt skapa med hjälp av dessa råvaror. Kreatörerna till de åtta vinnande salladsrecepten möttes på ett vinnarevent för att återskapa recepten till Avikos kokbok ”Salladsbord à la Aviko Norden” och för att dela erfarenheter och tankar kring klimatsmart mat.

Gymnasieförbundet representerades av Lena Lennartsson och hon fick tillsammans med de andra deltagarna ta del av nya erfarenheter och utmaningar som t. ex. att koka ägg på grillen och kreera egen kryddblandning under grillskolan.

Under rundvandring i produktionen fick deltagarna se hur potatis och rotfrukter skalas och skärs för att sedan mixas och packas. Ett program fyllt av diskussioner, kunskap och inspiration varvades med praktiska övningar som t.ex. kaffeprovning.

De 8 nya recepten kommer fyllas på i den digitala kokboken Salladsbord à la Aviko som startades hösten 2018. I kokboken får vi också möta människorna bakom och ta del av deras tankar kring klimatsmart mat ute i verksamheten. Recepten har fått namn med anknytning till kockarnas hemkommuner.

Lena med en salladstallrik
 
Fint uppdukat med tillbehör till maten
 

 

Lena Lennartsson lagar till den prisbelönta salladsrätten
 

Under Aviko Nordens workshops för klimatsmartare mat, BFF – Best Food Forever, har kursdeltagarna från skolor och förskolor runt om i landet fått skapa egna recept baserade på Aviko Nordens råvarukorg av potatis och rotfrukter. Dessa recept deltog i tävlingen "På salladsbordet hösten 2019". Aviko strävar efter att potatis och rotfrukter ska ta en större del av tallriken. Varför? Jo, för att potatis och rotfrukter har en massa positiva egenskaper med ökad mättnadskänsla samtidigt är rika på fibrer och vitaminer. De odlas i närområdet och har även ett lågt klimatavtryck. På detta sätt så skapas symbios som minskar andelen animaliskt del av tallriken.

Grattis säger vi till restaurang och café som vann med sin potatis- och rotfruktssallad!Vi hoppas att vi får smaka salladen framöver i skolrestaurangerna.