Kanelbullar
Baka utsökta och goda kanelbullar med detta perfekta kanelbullerecept. Kanelbullarna blir stora, mjuka och får en god smak av sin fyllning som består av kanel, smör och socker.

Ingredienser
20 st
Deg
- 1/2 paket jäst (à 50 g)
- 50 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 1/2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 8 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g rumsvarmt smör eller margarin
- 1 msk malen kanel
- 1 dl strösocker
Pensling
- ägg
- pärlsocker
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) cirka 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 min.
- Det är dags att göra fyllningen. Rör matfettet smidigt med kanel och socker.
- Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, cirka 30x40 cm (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i cirka 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 20 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, cirka 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.
Innehåller gluten
- Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
- Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
- Gör äggfri: byt ut ägget och pensla med mjölk eller sirap utrörd i lite vatten.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: byt ut smöret till margarin, pröva även att byta till en växtbaserad dryck istället för mjölk. Detta leder till en halvering med 60 procent minskning av klimatpåverkan från maträtten. Näringsvärdet är beräknat per bulle.
Ida Prins
Skolassistent