Ölands Gymnasium / Om skolan

Om skolan

Hos oss får du en utbildning i verkligheten genom vårt unika samarbete med framgångsrika krogar på Öland såsom Halltorps Gästgiveri och Hotell Borgholm.

I augusti 2004 öppnade det nybyggda Ölands Gymnasium dörrarna för de första eleverna på Hotell- & Restaurangprogrammet. Förberedelserna för den nya skolan och diskussionerna kring vilka program skolan skulle erbjuda hade varit långa och många. Ölands Krögarföreningen kom med ett önskemål och förslag till beslutsfattarna att:

"Varför inte ett Hotell- & Restaurangprogram på Öland? Branschen behöver duktiga yrkesmän och yrkeskvinnor. Vi vill gärna vara med att forma och utbilda våra framtida medarbetare."

Tillsammans med dåvarande Gymnasiechefen Håkan Alm styrde vi kosan mot Landskrona där Selma Lagerlövsgymnasiet och Hotell Öresund var målet. Här hade man arbetat fram ett program i nära samarbete med branschen. Vi tog konceptet med oss hem till Kalmar och Öland.

Lars-Olof Forsberg och Josef Weichel, dåvarande krögare på Halltorps Gästgiveri, blev skolans första samarbetspartner. I maj 2003 klubbade Styrelsen för Kalmarsunds Gymnasieförbund igenom förslaget och snart var två skolor under byggnation – Ölands Gymnasium i Borgholm och en ny skoldel i anslutning till Gästgiveriet för karaktärsämnesutbildningen. Här byggdes ett av Sveriges modernaste metodkök, bistro, skolsal och lärarrum. Sommaren 2004 var båda byggnaderna inflyttningsklara. Vi hade fått fräscha, moderna och ändamålsenliga lokaler för att ge våra elever en förstklassig utbildning inom kök, servering och hotell.

Vi vill ge våra elever en verklighetsanpassad utbildning av hög klass i autentisk miljö. På Gästgiveriet betraktas eleven som vilken anställd som helst och uppträder också som sådan.

"Vi har 4 sorters lärare" i vår utbildning, uttryckte en elev det; kärnämneslärarna i de teoretiska ämnena på skolan i Borgholm, de lärarutbildade karaktärsämneslärarna på Halltorp, de icke lärarutbildade lärarna på Halltorp och inte minst de anställda på Gästgiveriet som är våra främsta "lärare" och utbildare och viktiga bollplank.

Två dagar i veckan driver eleverna en egen bistro. Ett uppskattat utflyktsmål för många, inte bara på Öland utan också lite längre ifrån.

Då programmet är ett yrkesprogram ingår APU eller APL (Arbetsplatsförlagt lärande) om minst 15 veckor. Vi har valt att ge våra elever 16 veckors sammanhängande praktik (APL), det vill säga hela höstterminen i årskurs tre. Ett flertal elever väljer att praktisera på välkända restauranger i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Helsingborg medan andra föredrar att inte vara lika långt borta och nöjer sig med Växjö, Karlskrona eller Kalmar. Några är lite mer äventyrslystna och väljer att göra sin praktik utomlands, i London, Berlin, Oslo, på Teneriffa, i Rockford Illinois eller på Nya Zeeland.

I och med gymnasiereformen GY 2011 gjordes gymnasieskolans programstruktur om. "Hotell- och Restaurangprogrammet" blev två program, "Restaurang- och Livsmedelsprogrammet" samt "Hotell- och Turismprogrammet". Vi skiljer på yrkesprogram och studieförberedande program. Båda våra program är yrkesprogram.

Eleverna på Ölands Gymnasium har varit framgångsrika i tävlingar. Pumpan under Skördefesten, Unga Ekokockar och Lejonkampen är tävlingar vi har vunnit eller kommit till final i. Det går bra för våra elever efter utbildningen. Ett stort antal elever har fått eller blivit erbjudna jobb på den restaurang eller hotell där de gjort sin praktik. Ett gott betyg åt våra elever.

Hotell Borgholm

Sedan april 2012 är Hotell Borgholm också en av skolans samarbetspartners. Samarbetet mellan Hotell Borgholm, Halltorps gästgiveri och Ölands Gymnasium ska göra att Öland får Sveriges bästa restaurangutbildning.

"Vi vill gärna bidra med det vi kan för att ytterligare höja nivån på restaurangutbildningen här på Öland. Samtidigt vill vi vara med och höja nivån på den öländska och småländska gastronomin", säger Owe Fransson på Hotell Borgholm.

En stor liten skola!

Ölands Gymnasium är en liten och trivsam skola som omfattar många olika skolverksamheter. Sammanlagt har vi nästan 300 elever. Här finns: Gymnasieprogrammen Restaurang och Livsmedel samt Hotell och Turism. Vi har också elever som går på gymnasieskolans introduktionsprogram. Vuxenutbildning. Här kan man läsa gymnasiala kurser, undersköterskeutbildning och dess kurser samt utbildningar inom yrkes- och lärlingsvux. Svenska för invandrare som riktar sig till vuxna som flyttat till Sverige och behöver lära sig språket. Särskild utbildning för vuxna, LärVux och så har vi blivit beviljad en Yrkeshögskoleutbildning, Köks- och Restaurangchef. Yrkeshögskola är en eftergymnasial vidareutbildning riktad mot ett yrke.

Redan elev hos oss?

Klicka Dig vidare till kunskapsporten! Där hittar Du all praktisk information Du behöver för dina studier. Självklar är Du som funderar på att börja hos oss varmt välkommen också!

Kunskapsporten