Jenny Nyströmsskolan / Utbildningar / Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet

Det här är ett program för dig som vill arbeta med människor. Du får lära dig om människor i olika åldrar utifrån fritid och hälsa, pedagogik, ledarskap och sociologi.

Det finns tre inriktningar - fritid och hälsa, pedagogiskt arbete samt socialt arbete med profilering mot väktare.

 

Gemensamt första år

Barn- och fritidsprogrammet handlar om människors lärande och växande, kommunikation, ledarskap och samarbete. På programmet riktar vi fokus mot etiska och demokratiska värderingar samt mänskliga rättigheter. Alla läser samma kurser i årskurs 1, under det första året ger vi information om de olika inriktningar som du kan välja till årskurs 2.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I alla årskurser ingår APL. Då har du möjlighet att lära dig nya saker i arbetslivet samt prova det du lärt i skolan. I årskurs 3 kan du ansöka om att göra din APL utomlands vilket är kostnadsfritt. Vi har samarbete med fyra länder i Europa.

Här hittar du all information om vår APL

Yrkesexamen

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram och utbildningen leder till en yrkesexamen. Denna ger dig en möjlighet att arbeta med barn, ungdomar eller vuxna inom den kommunala eller privata sektorn. Det kan handla om yrken som till exempel omsorgsassistent eller barnskötare men också om olika yrken inom fritids- idrotts- och friskvårdssektorn.

 

Bli högskolebehörig

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram, men för dig som vill finns också möjlighet att välja kurser så att du kan söka till högskolan direkt efter gymnasiet utan att behöva komplettera på Komvux.

Programföreståndare

Lena Lavi

Signatur: LV

Lärare

Barn- och fritidsämnen

0480-45 17 58

Studie- och yrkesvägledare

Yvette Ljunggren

Studie- och yrkesvägledare

för BF, och ES-programmen

0480-45 17 34

Kombinera med NIU

Barn och fritidsprogrammet kan kombineras med de nationella idrottsutbildningarna NIU, i simning, fäktning, fotboll och innebandy.

Läs mer om NIU här